20.8 C
București
marți, 18 mai

Revolta aleșilor din departamentul Bas-Rhin (jumătatea de nord a Alsaciei) împotriva transferării sesiunii plenare a PE la Bruxelles

Se cere intervenția personală a șefului statului pentru a se impune respectarea tratatelor europene care consacră Strasbourgul drept sediu al forului legislativ european.

Decizia privind deplasarea sesiunii Parlamentului European la Bruxelles a provocat o reacție de revoltă în cadrul Consiliului departamental din Bas-Rhin, nemulțumit de prezenţa, luni, la nivel prea scăzut – al secretarului de stat pentru Afaceri europene, Clément Beaune – la reuniunea de la Strasbourg a acestei autorități departamentale.

„Aleșii Consiliului departamental din Bas-Rhin, reunit luni, 14 septembrie, se spune în moțiunea adoptată în unanimitate, sunt revoltați” de decizia anunțată săptămâna trecută privind deplasarea sesiunii PE la Bruxelles din cauza crizei sanitare. Această situație, au subliniat aleșii Consiliului departamental din Bas-Rhin, „dă un semnal prost privind posibilitatea menținerii instituției parlamentare europene la Strasbourg, așa cum a stabilit tratatul semnat la Edinburg în 1992”. Ei au cerut „acțiuni importante și tangibile, concrete și determinante care să fie angajate cât mai rapid de către președintele Republicii, șeful statului”.

Potrivit membrilor Consiliului departamental, prezența la Strasbourg în actualul context a secretarului de stat mai sus menționat nu este un răspuns corespunzător „crizei de încredere” din partea Parlamentului European față de Strasbourg, nu poate compensa daunele aduse în plan democratic, economic, politic sau diplomatic de acest transfer (al sesiunii PE la Bruxelles – nn)”.

„Cerem – se spune în moțiunea adoptată la Strasbourg -, o reuniune urgentă cu președintele Republicii, a tuturor forurilor executive ale colectivităților teritoriale, asociind parlamentarii naționali și europeni francezi, pentru a-i cunoaște voința și strategia sa, precum și mijloacele pe care intenționează să le pună în joc pentru a face din Strasbourg o adevărată capitală europeană și nu o capitală supletivă, contrar prevederilor tuturor tratatelor europene”. Moțiunea cere „inițiative puternice și concrete din partea Franței pentru asigurarea definitivă a ţinerii tuturor sesiunilor plenare ale PE la Strasbourg, în toate circumstanțele”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW