Nomadland, distins cu Leul de Aur

Marele premiu al Festivalului de Film de la Veneția (Leul de Aur) a revenit peliculei americane „Nomadland”, în regia lui Chloe Zhao. Cineasta americană de origine chineză e prima femeie care obține acest trofeu în ultimii 10 ani. Juriul a fost condus de actrița Cate Blanchett. Cu Frances McDormand în rolul principal, filmul evocă dramele provocate de criza economică din 2008, potrivit digi24.ro.

În mod cert, atribuirea acestui premiu şi dorinţa publicului de a vedea o nouă performanţă a actriţei americane Frances McDormand (distinsă cu Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal în 2018 pentru prestaţia sa din filmul ”Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri”) vor contribui la ceea ce anticipăm a fi şi un succes de casă, sperând, totodată, că şi scenariul e pe măsură.

Marele Premiu al Juriului (Leul de Argint) a revenit filmului „New Order”, regizat de Michel Franco, iar Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost atribuit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, pentru filmul „Wife of a Spy”, conform aceleiaşi surse.

Despre New Order nu ştim deocamdată decât că este o dramă, coproducţie Franţa-Mexic, care are un scenariu ce pare a se asemăna oarecum cu Parasite (o nuntă din înalta societate este întreruptă de apariţia unor musafiri nepoftiţi, conform scurtei descrieri de pe IMDb), iar despre Wife of a Spy că este de asemenea o dramă, de data aceasta de origine niponă, ce pare a fi una şi cu încărcătură psihologică (potrivit Internet Movie Database, este vorba despre un comerciant japonez care se desparte de soţie pentru a călători în Manciuria, unde este martorul unui act de barbarism. Acţiunile sale ulterioare vor cauza neînţelegeri, gelozie şi probleme cu legea pentru nevasta sa).

Alte premii notabile ce au fost acordate în cadrul Galei:

Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă: Vanessa Kirby, pentru rolul din filmul „Pieces of a Woman”

Coppa Volpi pentru cel mai bun actor: Pierfrancesco Favino, pentru rolul din filmul „Padrenostro”

Premiul pentru cel mai bun scenariu: Chaitanya Tamhane, pentru filmul „The Disciple”

Premiul Special al Juriului: „Dear Comrades!”, regizat de Andrei Konchalovski.

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriţă debutantă: Rouhollah Zamani, pentru rolul din filmul „Sun Children”, de Majid Majidi

Leul de Aur pentru întreaga carieră: Tilda Swinton şi Ann Hui. (M.G.)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW