La 76 ani de la lansarea bombei atomice de la Hiroshima, Antonio Guterres cheamă la progrese către o lume fără arme nucleare

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat joi un apel către țările lumii, cerând realizarea de progrese pe calea spre o lume fără arme nucleare. „Sunt profund preocupat de absența unor progrese către lumea fără arme nucleare”, a declarat Guterres într-un mesaj video înregistrat pentru ceremonia ce urma să marcheze trista comemorare. Țările posesoare de arme nucleare, a relevat el, și-au modernizat în ultimii ani arsenalele, antrenând o nouă cursă a înarmării. A ținut să salute deciziile luate de Rusia și Statele Unite de a prelungi valabilitatea Noului Tratat privind reducerea armelor strategice (New START) și de a angaja un dialog privind controlul aramamentelor, considerându-le „primi pași bineveniți către reducerea riscului unei catastrofe nucleare”. „Chem toate statele posesoare de arme nucleare să adopte măsuri individuale sau în comun vizând reducerea riscurilor conflagrațiilor nucleare”, a declarat Antonio Guterres, subliniind că „singura garanție împotriva utilizării armelor nucleare este totuși eliminarea lor totală”.
Ne amintim, la 6 august 1945, Statele Unite au lansat o primă bombă atomică asupra orașului Hiroshima și o a doua, trei zile mai târziu, la Nagasaki, ucigând pe loc circa 210.000 persoane. Aceste bombardamente au pus capăt invaziei și colonizării de către Japonia a numeroase țări din Asia de Est și a deschis drumul spre încheierea celui de-Al Doilea război mondial.


- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Mosu’ … pe ultima zvacnitura, inca mai voieste in seama sa se bage ! D’apoi … vezi ca a fi batran, deloc nu inseamna a fi intelept ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW