O reuniune internaţională sub egida ONU, dar inițiată diplomatic de Germania, a avut loc duminică la Berlin, cu scopul de a consolida încetarea focului în Libia și a pune bazele unui proces de pace în această țară, teatrul unui război civil începând din 2014.
Summitul a reunit 11 lideri din țările implicate în conflictul din Libia și patru organizații internaționale. De precizat că, în afara celor doi reprezentanți libieni, Al-Serraj, recunoscut drept șef legitim al guvernului de la Tripoli, și comandantul rival Khalifa Haftar, a Secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a doamnei cancelar Angela Merkel, însoțită de ministrul său de Externe Heiko Maas, la summitul de la Berlin au răspuns apelului de a participa – între alții – președintele francez Emmanuel Macron, președintele Rusiei, Vladimir Putin, cel al Turciei, Recep Erdogan, cel egiptean, Abdelfatah al Sisi, premierul italian Giuseppe Conte, premierul britanic Boris Johnson, secretarul de Stat american Mike Pompeo şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Într-o declaraţie comună, dată publicităţii duminică noaptea, s-a
subliniat că cei prezenţi s-au înţeles asupra unor soluţii politice. Rivalii libieni, primul ministru Fayez al-Sarraj şi Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naţionale Libiene, prezenţi la Berlin, nu au participat direct la reuniune, dar au fost informaţi în permanenţă asupra desfăşurării discuţiilor.
Summitul s-a încheiat duminică noaptea cu o conferință de presă susținută de Angela Merkel și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Am constatat că toată lumea este de acord cu respectarea embargoului privind livrările de arme către
părțile libiene în conflict și instituirea unui control asupra lui mult mai eficient decât în trecut”, a subliniat Angela Merkel. Toți cei prezenți la summit, a precizat doamna Merkel, au fost de acord că actualul conflict din Libia nu poate fi soluționat pe cale militară.
În documentul final adoptat de summit se cere părților în conflict demobilizarea și dezarmarea miliţiilor, iar nerespectarea încetării focului va fi sancționată. De asemenea, forțele rivale din Libia nu vor mai primi sprijin din țări terţe, referirea fiind, evident, făcută la adresa Turciei și a Rusiei. Reprezentanții celor două părți rivale s-au declarat de acord cu înființarea unei comisii militare mixte având misiunea de a dezescalada conflictul.
Un pas către soluționarea conflictului, dar insuficient
Anonio Guterres și șeful diplomației germane, Maas, au subliniat că summitul de la Berlin a realizat un pas important spre soluționarea conflictului din Libia, cu impact periculos asupra întregii regiuni, dar semnătura pusă pe documentul final nu este suficientă, motiv pentru care va fi creat și un comitet de monitorizare, cu misiunea de a controla dacă deciziile de la Berlin se respectă.