«Cred cu sinceritate că nu avem niciun motiv să întoarcem spatele Rusiei», a spus Emmanuel Macron la conferința de presă comună cu liderul rus, organizată la sosirea acestuia la reședința prezidenţială de vacanță Bregançon (districtul Var). Întreaga vizită, conferința de presă comună, convorbirile purtate au arătat că Emmanuel Macron a dorit lansarea «unei adevărate dinamici de încălzire» a relațiilor europenilor, dar și ale Franței cu Moscova.
De la instalarea sa la Elysée, tânărul șef de stat francez a acționat intens pentru reluarea dialogului cu Rusia. O misiune deloc ușoară, într-un context internațional complicat, marcat de tensiuni multiple. În plus, relevau ieri în comentariile lor analiști politici francezi invitați la programele politice ale posturilor de televiziune, misiunea este dificilă și din cauza faptului că Vladimir Putin nu este un partener maleabil, obiectivul său neclintit fiind revenirea Rusiei la statutul de altădată, de mare putere de care să se teamă întreaga Europă și chiar planeta. Discuțiile purtate marți de Macron cu Putin au fost de data aceasta mult mai consistente în comparație cu cele avute la precedenta vizită la Paris a lui Vladimir Putin, în luna mai 2017. Surse apropiate convorbirilor au subliniat că, dat fiind că întâlnirea are loc în preajma summitului G7, Emmanuel Macron a dorit să abordeze și să afle poziția lui Putin în subiectele «fierbinți» ale actualității: conflictul din Ucraina, situația tragică din Siria, criza nucleară iraniană, aspecte legate de drepturile omului. La rândul său, Vladimir Putin, exclus din G8 după anexarea ilegală a Crimeei, a dorit să influențeze poziția marilor puteri ce se vor întâlni la Biarritz, în chestiuni internaționale de mare interes pentru Rusia. Corespondenții de presă aflați la Brégançon, surse apropiate celor doi interlocutori au constatat o multiplicare a semnelor de bunăvoință vizând destinderea , spargerea zidului rece instaurat în ultimii ani între Rusia și Vechiul continent. O astfel de atmosferă s-a remarcat în special în abordarea crizei din Ucraina.
Un probabil summit privind Ucraina
Vladimir Putin a evocat însă un «optimism prudent» privind dosarul ucrainean. Macron a ținut să sublinieze că, în ciuda neînțelegerilor din ultimele decenii privind relațiile Rusiei cu Occidentul, Rusia este totuși o țară europeană și «avem de reinventat o arhitectură de securitate și de încredere între UE și Rusia». Macron a propus organizarea în următoarele săptămâni a unui summit «în patru» (Franța, Rusia, Germania, Ucraina) consacrat conflictului din estul Ucrainei care «otrăvește relațiile Rusiei cu Europa». Răspunsul lui Putin a fost marcat de un «optimism prudent» în privința dosarului ucrainean în general, făcând referire la poziția categorică exprimată de noul președinte ucrainean care refuză soluția federalizării Ucrainei.
Macron a cerut respectarea încetării focului la Idleb, în Siria
Preşedintele Franței a cerut regimului de la Damasc și aliatului său rus să respecte încetarea focului decretată în provincia Idleb din nord-vestul Siriei. De remarcat că Vladimir Putin a fost și la acest subiect reticent sau mai bine zis a ocolit adevărata esență a problemei, susținând că Rusia sprijină Damascul în lupta împotriva terorismului. Un mod de a evita cheia problemei.
Nu vrem «veste galbene» la Moscova
Nici în chestiunea respectării drepturilor omului, mai exact a dreptului la exprimare, la manifestații, dialogul Macron-Putin nu a fost lipsit de contre exprimate însă în «formule fine». Întrebat la conferința de presă comună despre represiunile împotriva manifestanților de la Moscova în favoarea alegerilor libere, Vladimir Putin a ripostat, referindu-se la violențele petrecute în Franța cu ocazia manifestațiilor «vestelor galbene». «Noi nu dorim, la noi, o situație similară celei ce a avut loc recent la Paris» și a dat asigurări că autoritățile ruse «vor acționa pentru ca manifestațiile opoziției de la Moscova să rămână în cadru legal».
Macron va face o vizită oficială în Rusia, în mai 2020
Emmanuel Macron a anunțat luni că a accpetat invitația primită din partea lui Vladimir Putin de a efectua o vizită în Rusia în mai 2020, unde va asista la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 75 ani de la înfrângerea nazismului. «Sunt recunoscător că Emmanuel Macron a acceptat această invitație», a răspuns Vladimir Putin, cu sublinierea că rușii acordă o mare importanţă acestor comemorări «ocolite» de occidentali în ultimii ani (după anexarea în 2014 a Crimeei – nn).