Bruxellesul, paralizat, a primit cu baraje de foc liderii țărilor europene la summitul extraordinar convocat pentru ajutorarea Ucrainei
Peste 1.000 de tractoare, sute de automobile, mii de agricultori nu doar din Belgia au invadat joi Bruxellesul, unde erau așteptați liderii țărilor membre ale Uniunii Europene la summitul extraordinar convocat pentru aprobarea ajutorului destinat Ucrainei. Baraje de foc, lupte de stradă între manifestanți și forțele de ordine au fost tabloul cartierului considerat inima Europei, sediul instituțiilor europene. În fața uriașului protest, un cordon al poliției dotate cu tunuri cu apă a protejat clădirile instituțiilor europene. „Nu aceasta este Europa pe care o dorim!”, era scris pe un uriaș panou purtat de unul dintre tractoarele garate în cartierul european din capitala belgiană. Efective puternice ale forțelor de ordine au asigurat securitatea sediului din Bruxelles al Parlamentului European, țintă prioritară a atacurilor unde – spun agricultorii – este decis viitorul agriculturii în Europa.
Oficial, summitul UE este consacrat ajutorării Ucrainei, dar, în realitate, agricultura europeană se află și ea în centrul dezbaterilor. Emmanuel Macron a purtat în prealabil discuții cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe teme privind prelungirea unor drepturi ale agircultorilor francezi și europeni în cadrul PAC, protecția în fața importurilor de păsări ucrainene sau acordul de liber-schimb între UE și Mercosur, respectiv protecția în fața produselor importate din țări din afara UE.
Fermierii europeni se confruntă toți cu aceleași probleme
„Ne confruntăm toți cu probleme legate de venituri, de concurență neloială ca urmare a importurilor de produse din alte țări”, a lansat Cedric Delveaux, din partea sindicatului agricol valon FWA, înconjurat de drapele ale sindicatelor agricole italiene, spaniole, portugheze, franceze… O tematică identică în toate țările UE. „Noi credem în Europa, dar într-o Europă care ne protejează”, a declarat un tânăr agricultor francez. ” Concurența în sânul Europei, a spus el, creează mizerie pentru toți agricultorii și aduce câștiguri industriașilor”.
Joi seară, relatau jurnaliștii aflați la Bruxelles, era semnalată menținerea unei situații tensionate, manifestanții nu încetaseră confruntările cu forțele de ordine.