miercuri, 26 februarie, 2020
3.9 C
București

La ce documente renunţă profesorii din preuniversitar

Procesul de debirocratizare a învăţământului preuniversitar a început cu reducerea numărului de hârtii pe care trebuie să le întocmească. În primul rând, din portofoliul profesorului rămâne cu câteva documente. Până în acest semestru, portofoliul profesorului avea cinci capitole, fiecare cu mai multe seturi de documente.

Din acest semestru, cadrele didactice vor avea de întocmit mai puţine documente.

„În momentul de faţă, se simplifică documentele din portofoliul profesorului. Acesta va cuprinde doar planificările calendaristice, un proiect exemplu al unităţilor de învăţare şi instrumentele de evaluare“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Dolj, Alexandru Gîdăr.

Până acum, portofoliul profesorului avea cinci capitole. Prima parte cuprinde structura anului şcolar, încadrarea cu date despre clase, număr de ore, orar, fişa postului, calendarul activităţilor pe anul în curs, curriculum vitae şi un raport de autoevaluare.

Partea a treia cuprindea performanţele, la partea a patra – proiectele personale, iar la ultimul capitol sunt documentele privind perfecţionarea, dar şi scrisorile metodice, diverse regulamente, publicaţii şi adrese ale Ministerului Educaţiei.

Profesorii nu mai trebuie să întocmească procese-verbale de la diverse întâlniri, şi nici să furnizeze date pentru statistici. Nici evaluările iniţiale nu mai sunt obligatorii.

Liderii sindicatelor din învăţământ spun însă că aceasta este o reducere cu 20-30% a hârtiilor pe care le au de făcut profesorii. „Sunt foarte multe documente pe care le au de făcut profesorii. Primele măsuri de debirocratizare reduc din aceste hârtii. Reducerea este de 20-30% din totalul documentelor pe care le fac profesorii“, a spus Bogdan Manea, preşedintele sindicatului FSLI Dolj.

Simplificarea condicii, necesară pentru şcolile mari

Alte măsuri de debirocratizare a învăţământului se vor aplica din toamna anului şcolar 2020-2021. Cadrele didactice spun că aşteaptă simplificarea condicii de prezenţă.

„Pentru toamna 2020, se anunţă simplificarea condicii de prezenţă. Aşteptăm să vedem cum va fi formulat. Probabil că nu vom mai fi obligaţi să trecem la fiecare pauză ora cu desfăşurarea ei, numele, semnătura, pentru că, aşa cum ştim, la şcolile mai mari, în zece minute de pauză, sunt 40-50 de profesori care trebuie să stea la rând să scrie în condică. Până la urmă, aceste ore sunt trecute în planificare. Simplificarea condicii ar reduce timpul pe care profesorii trebuie să îl acorde pentru realizarea prezenţei lor în şcoală“, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct Alexandrui Gîdăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Michel Barnier, împuternicit să negocieze din partea UE viitoarele relații comerciale cu Londra. Se anunță tratative furtunoase

Reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit la începutul acestei săptămâni spre a aproba mandatul negociatorului lor, Michel Barnier,...

Calendar

Astăzi La Unteatru, Bucureşti, de la 19.00, The Sunset Limited. Distribuție: Şerban Pavlu, Richard...

Caravana Gaudeamus Radio România debutează la Craiova

Cea de-a nouăsprezecea ediție craioveană a Caravanei Gaudeamus Radio România debutează miercuri, 26 februarie, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”,...

TRENDING

Doua nave scoala din Turcia, in Portul Constanta

Navele-şcoală TCG "Cezayirli Gazi Hasan Paşa" (A-579)...

Salariul minim pe economie, bătut în cuie de Guvern: 2.080 lei

Salariul minim pe economie va creşte de...