Victor Roșianu
Ședința cenaclului din data de joi, 7 noiembrie a.c. din cadrul Centrului pentru Vârstnici nr.2, din Cluj-Napoca a fost deschisă de ctitorul cenaclului, scriitorul Al.Florin Țene, care de mai bine de 27 de ani îl conduce. Ședința s-a transformat într-o manifestare omagială dedicată Literaturii Române, și prin prezența a doi invitați, membri ai Ligii Scriitorilor, poeții Eugen Coța și Daniela Vasiloschi.
Conferința susținută de scriitoarea profesor Antonia Bodea a fost o adevărată lecție de istorie a Literaturii Române, cu accent pe Cenaclul de la Sibiu, evidențiind pe Ștefan Augustin Doinaș, Negoițescu, Blaga, Liviu Rusu și mai ales dezvoltând viața și opera lui Radu Stanca, și filonul baladei din poezia acestora.
Prin intervenția lui Al.Florin Țene s-a spus, aici, că, în urmă cu peste zece ani, Antonia Bodea și Al.Florin Țene, au vizitat-o pe soția lui Radu Stanca, Dorina, la locuința sa din Piața Mihai Viteazu, și vizita acestora la mormântul poetului din Cimitirul Central.
Conferința, bine documentată, a fost apreciată cu vii aplauze.
În continuare președintele cenaclului a dat cuvântul profesoarei Cornelia Nadia Micușan care a prezentat cărțile sale ”Destine ardelene paralele și intersectate ”și ”Puterea Rugăciunii ”. Prima carte citată este autobiografică, în care relevă acțiunea criminală a Securității comuniste asupra familiei sale.
Pe această temă a criminalității Securității comuniste ca instrument al distrugerii intelectualilor români a mai vorbit și Al.Florin Țene.
Medalionul poetic susținut de poeta Daniela Vasiloschi a conținut următoarele poeme. ”Talazurile iubirii”,”Clopotul iubirii de țară”, ”Zbor”, ”Iubiri pierdute”, ”Domnul cu noi ” și alte poezii din volumul”Magia cuvintelor”.Recitalul a fost aprecita prin vii aplauze.
În continuare poetul Eugen Coța a făcut o mică retrospectivă despre istoria acestui cenaclu, începută în urmă cu mai bine de 27 de ani, în care, la inițiativa lui Al.Florin Țene, se puneau bazele cenaclului și proiectul înființării Ligii Scriitorilor. Apoi poetul Eugen Coța a citit un ciclu de poeme din volumul său, intitulat”Prin jungla amintirilor. ” Recitalul a fost apreciat, de cei prezenți, cu vii aplauze.
În încheierea ședinței profesorul Vasile Sfârlea, în cadrul rubricii permanente”Clio ”, a vorbit, foarte documentat despre icoana ”Madonna romana ”, miniatură de pe un manuscris românesc, din secolul al XVI-lea, păstrat în Biblioteca apostolică a vaticanului.Maica domnului poartă ie și catrință, caracteristice ținuturilor românești, decorate manual în culori vegetale, ținând în brațe pe Iisus, îmbrăcat cu un cojocel de miel, care admiră natura și se joacă ținând în mână un covrig.Această icoană a fost adoptată ca patroană a Expoziției din Salonul Sixtin al Bibliotecii Vaticanului.
Profesorul Vasile Sfârlea a mai vorbit despre neobositul istoric Nicolae Iorga, și Ion Dimitru Snagov.
Prin discuțiile urmate s-a subliniat importanța datelor oferite de profesorul Vasile Sfârlea și profesoarea Antonia Bodea.
Viitoarea ședință va avea loc, joi, 5 decembrie, ac. Ora 11.