Victor Roșianu
Miercuri, 26 martie, a.c, ora 17, a avut loc la Cercul Militar din Cluj-Napoca ședința lunară a cenaclului ”Artur Silvestri ”, condusă de scriitorul Gavril Moisa.
După ce a prezentat programul ședinței, într-un cadrul festiv și solemn a fost intonat Imnul Ligii Scriitorilor.
În continuare președintele internațional al Ligii Scriitorilor Al. Florin Țene a prezentat și analizat cărțile primite de la scriitorii din țară. Fiind vorba de cărțile: ”Gânduri de prin sertare adunate ” de Vasile Ponea, din Târgu Jiu, ”Orbul luminii ” de Gavril Moisa ”,” Constelația iubirii”, antologie editată de Editura Cervantes, ”. ”Răsfoind filele vieții”de Elena Buică, din Canada, și ”Povestea romanului care nu s-a scris niciodată ”de Al.Florin Țene. Președintele internațional al Ligii Scriitorilor a informat numerosul public despre premiul primit de la Societatea Culturală Apollon, fiind vorba despre Premiul Special al juriului acordat romanului ” ” Nu se schimbă ispitele, se schimbă numai sensul lor-Viața filosofului Mircea Vulcănescu între realitate și poveste” de Al.Florin Țene.

După aceea Al Florin Țene a informat pe cei prezenți despre invitația Parlamentului European făcută scriitorului Ionuț Țene, care a susținut în Capitala Europei o conferință despre originile poporului român. Al.Florin Țene a mai vorbit despre unele activități ale filialelor din țară și străinătate. Evidențiind activitatea Filialei Banat-Timișoara condusă de profesoarele Doina Drăgan și Diana Slibuț care a organizat pe 17 martie, la Casa Tineretului din Timișoara Atelierul Cultural”Patrimoniul cultural imaterial al României și al Spaniei.” În cadrul acestei manifestări a fost lansat ”Anuarul Asociației Liga Scriitorilor Banat-Timișoara”, nr.15 și revista”Heliopolis” nr.85-86. Au mai fost evidențiate filialele din Iași, condusă de ing.Ilie Serediuc,Filiala din Rm.Vâlcea condusă de Luci Trușcă și cea din Arad condusă de Mirela Minuța.
Coordonatorul cenaclului Gavril Moisa a dat cuvântul scriitorului Iulian Patca care a vorbit despre activitatea Filiale Cluj pe care o conduce și despre câteva transferuri de scriitori de la filialele din țară la filiala clujană.
Poetul din Baia Mare, Vasile Dan Marchiș și-a prezentat noul său volum, intitula”Prefectul Mirării”, apărut în limba albaneză, în traducerea lui Beky Imeri, cu o amplă prefață semnată de Daniela Sitar Tăut.Despre poet Al.Florin Țene a spus că domnul Marchiș este un bun poet și promovat de mai toate revistele din țară.În continuara Vasile Dan Marchiș a citit un amplu și interesant poem.
În cadrul medalionului literar”Vasile Bele-55 ”, scriitorul maramureșan și-a povestit biografia de om al legii, și de scriitor, remarcându-se o activitate amplă și laborioasă pe târâmul culturii române.După care scriitorul, membri al Ligii Scriitorilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști a citit un poem fluviu.Cu această ocazie poetul și pictorul Eugen Coța i-a făcut cadou un tablou. Însoțit cu o cuvântare elogioasă la adresa activității celui sărbătorilt. Citind și o poezie cu dedicație.
În continuare profesorul Vasile Sfârlea a vorbit despre ”Curiozități istorice ”, insistând pe scrisul caligrafic al lui Eminescu.
În cadrul medalionului liric”Vârstele Primăverii ” au citit din creațiile lor scriitorii: Eugen Coța, Lucia Vlad, Daniela Vasiloschi, Vlad Sărățilă, Teofil Mândruțiu , Gavril Moisa,și Vasile B.Gădălin.
Au urmat discuții ample pe marginea celor prezentate,
Viitoarea ședință va avea loc în data de miercuri, 30 aprilie , ora 17.