Victor Roșianu
Așa cum a intrat în tradiția cenaclului literar”Al.Florin Țene ”, din cadrul Centrului de Zi pentru Vârstinci, nr.2 din Cluj-Napoca, de mai bine de 25 de ani, președintele cenaclului și ctitorul acestuia, a anunțat, la începutul ședințe, ordinea de zi.Astfel, Al.Florin Țene a prezentat și comentat cărțile” ”Universitatea din Leipzic în perioada Republicii Democratice Germane (1949-1989), lucrarea cu care dr.Ionuț Țene și-a luat postdoctoratul (docența) în anul 1919, recentul volum”Avram Iancu-secvențe biografice” de dr.Ionuț Țene, cu o prefață de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și volumul de poeme ”Întoarcerea la metaforă ” de Al.Florin Țene, apărut la prestigioasa editură din Montreal Globart Universum, cu o prefață semnată de cunoscutul critic litarar Johnny Ciatlos Deak.
În continuare, președintele cenaclului a dat cuvântul scriitoarei prof.Antonia Bodea care a vorbi, bine documentat, despre anotimpul toamna în poeziile lui Lucian Blaga, Nichita Stănescu și Horia Bădescu. Subliniind că există un fir roșu comun la cei trei autori: sentimentul melancoliei pe care îl trasmite acest anotimp.Glasul naturii care însuflețește eul poeților, dând sentimentul înstrăinării la Nichita Stănescu.Antonia Bodea a exemplificat fiecare afirmație cu fragmente din poeziile celor trei poeți.Conferința a fost apreciată prin vii aplauze.
În continuare Al.Florin Țene a vorbit despre opera scriitoarei profesor Daniela Vasiloschi, arătând că a scris o carte despre opera acesteia, apreciind volumul de poezii, citind, chiar, un poem din acesta. Subliniind că aforismele acesteia sunt sămânța viitoarelor pagini de filosofie.Scriitoarea Daniela Vasiloschi a vorbit despre esnța subiectelor abordate în poeziile sale, despre cele aproape o mie de aforisme, o parte publicate. Apoi, a citit un grupaj de poeme, încheind cu o povestire dintr-un roman al său. Cei prezenți au apreciat calitatea celor citite prin aplauze.
Al.Florin Țene și-a început prezentarea poetului Vasile Dan Marchiș cu o amintire despre Mihai Beniuc, pe care l-a cunoscut în anul 1961 la București, care într-un context special, i-a apreciat poeziile tânărului Țene, spunâd, textual:”Ești un poet talentat! ”Cu aceste cuvinte l-a apreciat și pe invitatul speciat din Baia Mare, poetul Vasile Dan Marchiș. Vorbind despre acesta, că este un harnic scriitor, publicând mai în toate revistele din țară, și editând revisata internaționbală”Sintacme Codrene ”, în paginile căreia publică scriitori români de pe toate meridianele lumi. Exemplificând cu citirea unui poem.Poetul băimărean a vorbit despre opera sa și despre revistă, apoi a citit un grupaj din recentul său volum.
Membri cenaclului a apreciat poeziile lui Vasile Dan Marchiș comentând elogios poeziile acestuia.
Profesorul Vasile Sfârlea, în cadrul rubricii ”Clio ” a vorbit despre drama lui Emil Rebreanu, eroul din Maieru, fratele lui Liviu Rebreanu, executat de către armata imperială. A mai vorbit despre prietenele lui Octavian Goga, ca muze din tinerețe.
În încheiere au urmat discuții care au subliniat și au scos în evidență interesul celor prezenți pentru cultura și istoria neamului nostru.
Al.Florin Țene a anunțat că viitoarea ședină va avea loc joi, 7 noiembrie, ora 11, în cadrul căruia Micusan Cornelia Natalia își va lansa cărțile:”Destine ardelene paralele și intersectate ”, ”Puterea rugăciuni ”și ”Călătorind prin lume ”.