Vasile Dan MARCHIȘ
LSR, fondatorul revistei Sintagme codrene
Joi, 28 martie, la ora 17, în Sala Armelor din cadrul Cercului Militar din Cluj-Napoca, a avut loc ședința lunară a cenaclului Ligii Scriitorilor, condus de scriitoarea profesor Voichița Pălăcean Vereș.
Ședința s-a desfășurat sub semnul zodiei poetului Nichita Stănescu, la 81 de ani de la nașterea poetului, născut la 31 martie 1933 la Ploiești.
În deschiderea evenimentului scriitoarea Voichița Pălăcean Vereș a acordat un salut de bun venit tuturor participanților, veniți din mai multe județe ale țării, apoi Al.Florin Țene a îndemnat participanții să țină un moment de reculegere în memoria marilor scriitori și critici literari: Alex. Ștefănescu, plecat definitiv dintre noi înainte cu o lună și Nicolae Manolescu, în săptămâna trecută.
După piosul omagiu acordat marilor scriitori menționați, președintele național al Ligii Scriitorilor și fondatorul acestei organizații profesionale Al. Florin Țene a prezentat numerele 13-14/2023 ale revistei ”Poezii pentru sufletul meu” din Canada și ”Bogdania” din România.
Apoi a vorbit despre noile sale cărți apărute în colecția “Cărticica de buzunar”, intitulate: ”Trădarea la români “, “Rolul culturii în ciocnirea civilizațiilor și a războaielor din prezent “, “Minciuna la români “, inclusiv cartea scriitoarei din Târgu Mureș Liliana Moldovan intitulată: “Al.Florin Țene-o viață în slujba culturii-82. “, apărută în aceeași colecție. De asemenea a prezentat revista POEZII PENTRU SUFLETUL MEU din Canada, numerele 13 și 14 pe 2023.Reviste internaționale de literatură română, editate de Mihael CD și Johnny Ciatloș-Deak.
Al.Florin Țene a premiat pe scriitorii: Iulian Patca, Voichița Pălăcean Vereș, Lucia Elena Locusteanu, Antonia Bodea, Gavril Moisa și Vasile Dan Marchiș cu câte un pachet din cărțile sale, apărute în ultima perioadă, pentru întreaga activitate în promovarea culturii române și contribuție în buna desfășurare a activităților Ligii Scriitorilor.
Președintele național al Ligii Scriitorilor a dat citire Protocolului de colaborare între Asociacion Socio-Cultural Romanati din Spania și Liga Scriitorilor, document ce conține 5 capitole, fiind semnat de Președintele Socio-Cultural Romanati din Spania, Giani Mircea Florescu și din Partea Ligii Scriitorilor de dr. Ionuț Țene, vicepreședinte al acestei asociații profesionale. Protocolul prevede organizarea de activități culturale pentru promovarea culturii române în rândul românilor, și nu numai, din Spania și România. Promovarea imaginii României în Spania, a imaginii comunități românești din Andalucia, a valorilor comunități românești din diaspora, precum și întărirea legăturilor dintre România și comunitatea românească din Andalucia, Spania.
Al.Florin Țene a recitat câteva poezii ale lui Nichita Stănescu, pe care l-a cunoscut în anii 1967 la București în compania scriitorului Victor Rusu și poetul Anghel Dumbrăveanu.
Scriitoarea profesor Lucia Elena Locusteanu a susținut tradiționala rubrică “Memoria calendarului. “la care a evidențiat printr-o alocuțiune amplă pe marii scriitori Ion Barbu, Mircea Eliade, Nichita Stănescu, George Topârceanu, Alexandru Macedonski,
Scriitorul Mihai Ganea, vicepresedintele Ligii Scriitorilor din România a felicitat pe scriitorul Iulian Patca, redactorul șef al revistei ”Agora literară”, pentru efortul care îl face pentru a realiza fiecare număr trimestrial al acestei publicații. Apoi Mihai Ganea a citit un grupaj de versuri dintr-un volum în curs de apariție.
În minutele următoare domnul Iulian Patca, președintele filialei Cluj al Ligii Scriitorilor a prezentat noul număr al revistei ”Agora literară” și a dăruit celor prezenți exemplare din această publicație.
Au citit versuri din creația proprie poeții: Gavril Moisa, Vasile Gădălin, Ioana Voicilă Dobre, Vlad Sărățilă Paomi, Ovidiu Jucan, Alexandru Blaga, Vlasin Raveca.
Scriitorul Al Florin Țene, președintele national al Ligii Scriitorilor din România a anunțat că următoarea ședință de cenaclu va avea loc în data de 25 aprilie 2024.