3.1 C
București
sâmbătă, 23 ianuarie

La frontiera Greciei cu Turcia continuă să fie masați mii de migranți. Tensiunea crește, cu impact asupra relațiilor Turciei cu UE

Migranți din Turcia continuă să vină la frontiera cu Grecia, în ciuda faptului că, de mai multe zile, sunt împiedicați, inclusiv prin forță, să pătrundă pe teritoriul elen. Incidente violente continuă să aibă loc între aceștia și poliția specială anti-revoltă elenă la punctul de frontieră turc Pazarkule, în apopiere de Erdine, în nordul Turciei.

Instalați de circa zece zile într-o tabără improvizată la Pazarkule, mulțimea de refugiați strigă, bat din palme, femeile poartă în brațe noii lor născuți și cer grănicerilor eleni să-i lase doar să tranziteze Grecia către Germania, Franța, către statele din Vestul Europei. Mai nou, le-a fost tăiat curentul electric. În strigăte disperate, migranții spun că nu mai au bani pentru a merge într-o altă ţară, că nu mai au locuințe și că au lăsat tot avutul în țara de origine. Imagini video au fost difuzate de posturi de televiziune unde pot fi văzute condițiile dezastruoase în care trăiesc migranții în taberele improvizate la granița cu Grecia, precum și violentele incidente cu forțele de ordine elene.

Acordul UE cu Turcia privind migranții este “mort”

Aprecierea aparține primului ministru grec, Kyriakos Mitsotkis. Într-o declarație făcută la CNN, domnia sa a acuzat Ankara că poartă întreaga răspundere pentru ceea ce se petrece în aceste zile la frontiera cu Grecia, dând cale liberă miilor de migranți și refugiați aflați pe teritoriul Turciei în virtutea acordului intervenit în 2016 cu Uniuniunea Europeană.

Un “ordin-manevră”? Erdogan a cerut gărzilor de coastă să stopeze deplasarea migranților prin Marea Egee

În condițiile în care mii de migranți încearcă fără succes să treacă frontiera terestră către Grecia și au luat calea maritimă la bordul unor ambarcațiuni improvizate, cu mari riscuri de scufundare, Recep Erdogan a dat un ordin gărzilor de coastă să închidă frontierele maritime. Prin ordin, au fost astfel interzise toate autorizațiile de plecare prin Marea Egee spre coasta Greciei. Comunicatul oficial conținând ordinul președintelui Erdogan invocă “pericolele” la care sunt expuși migranții. Numai că acest ordin prezidențial nu schimbă cu nimic poziția adoptată inițial – a nu interveni pentru împiedicarea migranților de a părăsi Turcia. Și atunci, se întreabă comentatori politici europeni, ce sens are ordinul lui Erdogan de oprire a plecării migranților pe cale maritimă? Există, spun corespondenții de presă, un răspuns. Președintele Erdogan este așteptat luni, 9 martie, la Bruxelles și nu este exclus că el să-și fi dorit o marjă de negocieri cu liderii europeni. Președintele turc dorește, se pare, să “aducă la zi Uniunea vamală între Turcia și UE “, precum și “deschiderea negocierii a noi capitole în vederea aderării la UE”. Promisiuni în acest sens i-au fost făcute Turciei chiar în pactul privind migrația semnat în 2016, iar acum președintele Erdogan speră să le vadă concretizate.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW