Marți s-au întâlnit la Londra miniștrii de externe ai țărilor membre ale G7, președinția grupului fiind anul acesta asigurată de Regatul Unit. Este pentru prima oară de la declanșarea pandemiei de coronavirus când miniștrii respectivi, cărora li s-au alăturat și reprezentanți ai Uniunii Europene, se reunesc fizic, preocupați să ia în discuție modalități pentru a face față în comun amenințărilor mondiale venite din partea statelor autoritare și pentru apărarea democrațiilor. China, Birmania, Libia, Siria și Rusia se află pe agenda discuțiilor șefilor diplomaţiilor celor șapte țări bogate ale lumii (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit). Au loc discuții pregătitoare în perspectiva summitului G7 ce se va ține luna viitoare tot în Marea Britanie. S-a aflat că pe agendă mai figurează violențele din Etiopia, dosarul iranian, cel nord-coreean, situația din Somalia, Sahel, din Balcanii de vest, precum și”probleme geopolitice presante care subminează democrația, libertățile și drepturile omului”.
„Provocări comune” și „amenințări din ce în ce mai mari”
Înaintea reuniunii, luni, ministrul de Externe britanic, Dominic Raab, s-a întâlnit cu omologul său american, Antony Blinken, cu scopul de a pune la punct o „abordare unificată” a agendei acestei reuniuni. „Președinția britanică a G7 este o oportunitate pentru reunirea societăților democratice și deschise și pentru a da dovadă de unitate într-un moment în care a devenit cel mai necesară înfruntarea provocărilor comune și a amenințărilor din ce în ce mai mari”, a declarat Dominic Raab într-un comunicat. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reafirmat angajamentul Statelor Unite în favoarea unei „ordini internaționale fondată pe reguli”, pentru a face față unor probleme ce merg de la modificările de climă până la redresarea post-pandemie. Întâlnirile între participanții la această reuniune se fac după un protocol strict impus de pandemie, între delegații reduse numeric, cu măști de protecție, distanță fizică și paravane transparente.
Forța unității
Regatul Unit, care deplânge cele peste 127.500 persoane răpuse de Covid-19 de la începutul pandemiei, relaxează deja, progresiv, restricțiile pe măsură ce campania de vaccinare înaintează și cazurile de contaminare se diminuează. Concomitent, alte țări cunosc „vârfuri” ale agravării pandemiei. Aceste disparități au antrenat apeluri la o acțiune internațională mai amplă, îndeosebi un acces mai larg la vaccinuri. Aceasta este una dintre temele serios abordate la reuniunea G7. „Nicio provocare cu care ne confruntăm nu poate fi înfruntată eficient de către o singură țară, chiar dacă este vorba de Statele Unite sau Regatul Unit”, a declarat Antony Blinken la conferința de presă ținută luni împreună cu Dominic Raab.
Uniunea Europeană, India, Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud și Asociația statelor din sud-estul Asiei (ASEAN) au fost invitate la reuniunea miniștrilor de Externe ai țărilor G7, dat fiind interesul atragerii tuturor țărilor planetei la eforturile vizând combaterea schimbărilor de climă. Se știe că tot Regatul Unit va găzdui, în luna noiembrie, și summitul Națiunilor Unite consacrat modificărilor climatice (COP26).