Autoritățile ruse și-au intensificat presiunile asupra opoziției, reprimând sâmbăta trecută, la fel ca și sâmbăta precedentă, manifestațiile de la Moscova pentru alegeri libere, în care să aibă acces și reprezentanții opoziției.
După o primă manifestație reprimată dur în weekendul precedent, opoziția a încercat din nou, sâmbăta aceasta, să manifesteze la Moscova pentru a cere insistent alegeri libere la scrutinul local din 8 septembrie, deschise și candidaților din opoziție. Și această acțiune de sâmbătă a fost sever reprimată.
Sute de interpelări
Corespondenții agențiilor Reuters și France Presse, citați de «Le Figaro», relatează că 685 (potrivit altor surse 800) de persoane, între care și numeroși jurnaliști, au fost interpelați de poliție sub acuzația de participare la o manifestație neautorizată. Manifestația de sâmbăta aceasta s-a derulat fără lider, întrucât majoritatea inițiatorilor unor astfel de proteste se află în închisoare după manifestația din weekendul precedent. Ultima opozantă capabilă de mobilizare masivă, Liubov Sobol, o avocată în vârstă de 31 de ani, a fost reținută de poliție cu câteva minute înaintea începerii acțiunii de protest în centrul Moscovei. «Autoritățile», a declarat ea înainte de a fi arestată, «fac tot posibilul să intimideze opoziția, pentru a se asigura că cetățenii nu ies în stradă pentru a protesta pașnic». Aflată în greva foamei de aproape trei săptămâni, Liubov Sobol a scăpat nearestată pe motivul că are un copil de vârstă foarte mică. La manifestația de săptămâna anterioară au fost operate aproape 1400 de arestări, o acțiune fără precedent de la revenirea la Kremlin, în 2012, a lui Vladimir Putin. Tribunalele au plasat în detenție provizorie 88 de persoane, iar 332 au primit amenzi consistente. Trei manifestanți sunt acuzați de violenţă asupra forțelor de ordine și sunt pasibile de pedepse cu închisoare de până la cinci ani.
Cel mai cunoscut opozant, Alexei Navalni, este vizat
Autoritățile, relatează corespondenții de presă aflați în aceste zile la Moscova, par de data aceasta să înăbușe rapid această mișcare contestatară, de departe cea mai importantă înregistrată în ultimii ani. Obiectivul principal este strângerea lațului în jurul principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalni. În acest scop, justiția a anunțat deschiderea unei anchete sub acuzația de «spălare de bani» împotriva organizației acestuia, Fondul de luptă împotriva corupției, de multe ori anchetat și în trecut. Absent la ultimele manifestații, Alexei Navalni ispășește o pedeapsă cu închisoarea de 30 de zile. Spitalizat weekendul trecut pentru o «gravă reacție alergică», înainte de a fi readus în celulă, Navalni a sesizat justiția, acuzând o posibilă «otrăvire».
Franța condamnă, și ea, «folosirea excesivă a forței» împotriva manifestaţiei de la Moscova
Și Franța a condamnat arestările operate în rândul manifestanților la protestul de sâmbătă de la Moscova. Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, citat de «Le Point», a dat publicității un comunicat în care este dezaprobată «folosirea excesivă a forței» împotriva participanților la acțiunea în favoarea «libertății de expresie în toate componentele ei, inclusiv de a manifesta pașnic și de a participa la alegeri libere și transparente».