16 C
București
miercuri, 5 mai

La noi, de Paște, ouăle se înroșesc singure… de rușine

În acest an, nu ar mai trebui să înroșim noi ouăle pentru sărbătorile pascale.

Ar trebui să se înroșească singure, de rușine că de Paștele românesc ouăle nu sunt românești.

Nu mai avem în România atâtea ouă cât să ne permitem să ciocnim la tradiționala masă pascală cu toate rudele și cu toți prietenii. Trebuie să ”raționalizăm” ciocnitul, căci nu avem destule ouă pentru a satisface plăcerea petrecerii la masa de sărbătoare.

Dar nu trebuie să ne speriem. Nu mai avem ouă românești, nu-i nimic, importăm.

Mărim prin import deficitul balanței comerciale. Nu-i nimic, ne împrumutăm.

Mărim periculos de mult rata de îndatorare. Nu-i nimic, nu plătim noi, ci copiii noștri.

Copiii noștri vor trăi prost cu atâta datorie pe cap. Nu-i nimic, nu au decât să plece din țară, la mai bine, practicând meseria de sparangheliști în Germania.

Iată, cât de mic este oul, dar ce probleme mari poate declanșa!

Sunt într-adevăr probleme mari pentru că reflectă cea mai mare, mai importantă și cea mai periculoasă deficiență a structurii economiei românești: incapacitatea ei de a valorifica în interesul propriilor săi cetățeni marile resurse naturale, energetice, minerale și umane de care dispune.

Această deficiență ajunge în cădere, ca apa unei cascade, până la incapacitatea de a produce atâtea ouă de care românii au nevoie pentru consum curent sau pentru extraconsum de sărbători.

Polonia ocupă prima poziţie în comerţul intra-comunitar al României cu ouă, din punct de vedere cantitativ, cu o cantitate de cca 4000 tone în primele două luni ale acestui an, dar se află pe locul doi din punct de vedere valoric, după Ungaria, cu o sumă de 4,17 milioane de euro.

Poziţia a treia este ocupată de Bulgaria, cu 894 tone de ouă, în valoare de 1,4 milioane de euro, Germania – 138 de tone (1,347 milioane de de euro) şi Italia – 436 tone (1,339 milioane de euro).

Datele statistice arată că România a importat 10.733 tone de ouă din UE şi ţări terţe, în valoare de peste 23,2 milioane de euro, din care 7.858,73 tone ouă în coajă proaspete, conservate sau fierte, iar 2.874,66 tone de ouă de păsări, fără coajă, şi gălbenuşuri proaspete, congelate sau altfel conservate.

Numai din spaţiul comunitar au venit în România 73.129 de tone de carne de pasăre şi 45,855 milioane de ouă.

În privinţa cărnii de pasăre, importurile totale au fost în perioada ianuarie-septembrie 2020 de 98.520,25 de tone, în valoare totală de 133,22 milioane de euro.

În top 5 schimburi intra-comunitare de carne de pasăre şi organe comestibile proaspete, congelate sau refrigerate, Ungaria este fruntaşă, cu o cantitate de 25.939,8 tone (37,9 milioane de euro), fiind urmată de Polonia – cu 19.148 tone (30,991 milioane de euro), Germania – 15.799 tone (17,69 milioane de euro), Olanda – 9.517 tone (11,37 milioane de euro) şi Regatul Unit al Marii Britanii – 8.361,1 tone (7,243 milioane de euro). (Sursa datelor: MADR, Revista AgroInteligenta, Agromedia, Profitul agricol).

Pe ansamblu, producția agricolă a României și industria procesatoare – nu doar cea de ouă – suferă de lipsa stimulentelor și a susținerii pe care ar trebui să le aibă din partea statului în condițiile concurenței dure de pe piața internaționlaă, în primul rând pe cea a Uniunii Europene.

Este importantă, din acest punct de vedere, mișcarea declanșată de către agricultorii români în direcția semnalării marilor probleme pe care le întâmpină și care pun serios în pericol siguranța alimentară a țării.

Astfel, ”Asociaţia Forţa Fermierilor” (Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională, constituită legal, care reprezintă intereselor tuturor sectoarelor din agricultură şi are, în rândul membrilor săi, toate categoriile de fermieri) afirmă că, prin neacordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, conducerea Ministerului Agriculturii a pus în pericol producţia agricolă din acest an şi face un apel către companiile din agribusiness să îi sprijine pe fermieri în asigurarea capitalului de lucru, pentru a nu rata anul agricol 2021.

„Fermierii României trag un semnal puternic de alarmă: suntem în pragul dezastrului agricol, riscăm să fie pusă pe butuci ramura economică care ne poate scoate din criză! La această oră, situaţia fermierilor din majoritatea regiunilor ţării este, în multe cazuri, disperată din cauza lipsei capitalului de lucru. Blocajul financiar a ajuns o realitate dureroasă în anul 2021 şi mulţi fermieri riscă să îşi piardă afacerile, cu impact dramatic asupra asupra securităţii alimentare a României. Asociaţia Forţa Fermierilor apreciază că, prin neacordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, conducerea Ministerului Agriculturii a pus în pericol producţia agricolă din 2021”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Forţa Fermierilor transmis la data de 15.03.2021 .
Ratarea anului agricol 2021 înseamnă o producţie agricolă mai mică şi creşteri de preţuri la alimente, contribuţie mai mică din partea sectorului agroalimentar la PIB, dezechilibrarea şi mai tare a balanţei comerciale a României, zeci de mii de proceduri de insolvenţă demarate, până la un milion de hectare de teren ce vor rămâne pârloagă.

Guvernul a declarat cu ocazia discuțiilor survenite în coaliție ca urmare a demiterii ministrului sănătății că prioritatea sa în această perioadă este ” vaccinarea”.

Nimic de zis sau de criticat. Într-adevăr, vaccinarea este o prioritate, dar în situația în care ne aflăm, o bună guvernare ar trebui să abă ” mai multe priorități”.

România, a doua țară europeană din punctul de vedere al diversității și calității terenului agricol nu mai poate și nici nu mai are dreptul față de poporul său să ciocnească de Paștele Românesc ouă importate, să facă tradiționala pască din făină importată, să pună pe masa tradițională a paștelui ceapă verde, ridichi și salată importate.

Este momentul în care învierea Domnului, ridicarea Sa din mormânt trebuie să reprezinte și pentru România o înviere a demnității sale, o ridicare din mormântul incompetenței și iresponsabilității față de siguranța alimentară a românilor.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. PREOTUL: HRISTOS A INVIAT !
    CREDINCIOSII: ADEVARAT A INBIAT !
    PREOTUL: SI ACUM SA NE RUGAM PENTRU CONDUCATORII TARIII !
    CREDINCIOSII: DAR, PARINTE, VOI NU V-ATI RUGAT SI PENTRU CEAUSESCU ?
    PREOTUL: SI CE, EL N-A CRAPAT ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW