61% dintre francezi exclud votul în favoarea lui Emmanuel Macron la primul tur al prezidențialelor de anul viitor

Potrivit unui sondaj de opinie comandat de RTL și Orange, dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute, 6 francezi din 10 nu ar mai vota pentru Emmanuel Macron dacă va candida la următoarele alegeri prezidențiale. Deși cota lui de popularitate nu este prea scăzută. Cu un an înaintea următoarelor prezidențiale, sondajele de opinie, ca și numărul posibililor candidați, cresc. Dar cel comandat de RTL și Orange nu este deloc în favoarea președintelui Macron. Potrivit lui, în procente, 61% dintre cei chestionați exclud un vot în favoarea lui Emmanuel Macron la primul tur de scrutin prezidențial din 2022. Printre cei mai reticenți față de el sunt alegătorii cu vârste între 35 și 64 ani, simpatizanții partidului France Insoumise și cei ai partidului Rassemblement national al Marinei Le Pen. Invers, doar 11% spun că îi vor da „în mod sigur” votul lui Macron, iar 28% au răspuns cu sintagma „este posibil”.
După patru ani de mandat, 59% dintre francezi îl consideră pe Emmanuel Macron „un prost președinte” și doar 40% îl consideră „un bun șef de stat”. Cei 59% consideră activitatea lui Macron „mai degrabă un eșec” în materie de imigrație (pentru 68% din persoanele chestionate), în materie de securitate (66%), în ce privește puterea de cumpărare a populației (64%) și în ceea ce privește șomajul (62%).
El este perceput înainte de toate ca având convingeri profunde (52%), ca având autoritate (45%) și o „statură prezidențială care să valorizeze Franța (doar 43% din cei chestionați). I se reproșează, de asemenea, că este prea sigur de el. Doar 25% dintre francezi consideră că este capabil „să-și recunoască erorile comise”.

Are o cotă de popularitate superioară față de predecesorii săi

În ciuda tuturor cifrelor de mai sus, defavorabile, popularitatea lui Emmanuel Macron cu un an înaintea următoarelor prezidențiale este acum, în aprilie, superioară predecesorilor săi la aceeași dată. François Hollande ajunsese la 19%, Nicolas Sarkozy la 31%, François Mitterrand la 37%. Doar Jacques Chirac ajunsese la o cotă de popularitate, înainte cu un an de următoarele alegeri, de 65%.
Un barometru al intențiilor de vot aparținând publicației „Challenges” și site-ului Harris Interactive prognozează la alegerile prezidențiale din 2022 „o revanşă” între Emmanuel Macron și Marine Le Pen, chiar dacă unii exclud un astfel de scenariu.


Foto: Jacques Paquier, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

- PUBLICITATE -

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW