miercuri, 27 mai, 2020
15.1 C
București

La Teheran continuă acțiunile de contestare a regimului și a ayatollahului Ali Khamenei

Manifestaţiile împotriva regimului de la Teheran, declanșate și amplificate după ce a recunoscut că, din greșeală, a fost doborât avionul ucrainean cu 176 de pasageri la bord, continuă în capitala iraniană. Corespondenții agențiilor internaționale de presă relatează că represiunile operate de forțele de ordine în ultimele trei zile au fost dure, atrăgând proteste din partea unor lideri internaționali.

Grupuri uriașe de manifestanți s-au regrupat luni în fața universității din Teheran, iar poliția anti-revoltă a fost dislocată în diverse zone ale capitalei. “Ne sunt ucise elitele și sunt înlocuite cu persoane religioase”, au scandat studenții protestatari, relevând că la bordul avionului ucrainean doborât s-au aflat tineri iranieni ce-și făceau studiile în Canada. Manifestanții au denunțat și minciunile lansate de autorități referitoare la o așa-zisă incompetență a Gardienilor revoluției, autorii catastrofei aeriene. “Moarte dictatorului!” au strigat tinerii, făcând referire la Ali Khamenei.

Represiuni severe

Regimul iranian a pretins în ultimele trei zile că doborârea avionului ucrainean a fost consecința unei erori tehnice. Deși inițial a crezut că a raliat o mare masă de cetățeni la funeraliile generalului Qassem Soleimani, ucis la 3 ianuarie de o dronă americană, regimul de la Teheran se află acum în fața unui puternic val contestatar. Duminică, actualele manifestații au fost dur reprimate. Imagini video ajunse la posturile internaționale de televiziune arată acțiuni în forță ale forțelor de ordine. Sunt auzite focuri de arme, sunt vizibile pete de sânge pe străzi, portrete ale generalului Soleimani acoperite cu cele ale victimelor represiunilor.

Proteste internaționale

Angela Merkel a chemat regimul de la Teheran să oprească represiunile, să înceteze acțiunile de blocare a manifestațiilor. Donald Trump a publicat mesaje pe Twitter prin care avertizează autoritățile iraniene împotriva represiunilor sângeroase împotriva manifestanţilor. Londra, și ea, l-a convocat pe ambasadorul iranian în Marea Britanie pentru a exprima “via preocupare” legată de reținerea, pentru o scurtă perioadă de timp, a ambasadorului britanic la Teheran, prezent la manifestațiile din fața universității din Teheran.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

HISTORY transmite în premieră documentarul „Washington”, cu scene filmate în România

HISTORY® difuzează, în premieră și în exclusivitate, în perioada 3-5 iulie, de la ora 20:00, documentarul „Washington”,...

Sondaj comandat de PE: Europenii doresc ca UE să aibă mai multe competențe în abordarea crizelor similare celei provocate de COVID-19

- Aproape șapte din zece respondenți (69%) doresc ca Uniunea Europeană să poată juca un rol mai...

Înapoi în viitor

După două luni de izolare, mulți se străduiesc să întoarcă timpul. Chiar și cu riscul unui nou...