Industria textilă este printre cei mai mari poluatori, folosind cantități imense de resurse naturale și producând tone de deșeuri zilnic. Totodată, acest sector are potențialul de a deveni un reper în materie de economie circulară, dacă adoptă principiile sustenabilității. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) organizează astăzi, 12 mai, de la ora 14:00, conferința internațională “Sustainable Fashion & Textiles’’.
„Industria textilă este responsabilă de 20 % din poluarea apei și de 10 % din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial. Printr-o acțiune comună a antreprenorilor din domeniu și prin implicarea autorităților publice acolo unde este nevoie, putem schimba aceste cifre. România are o tradiție în industria textilă și avem oportunitatea să rămânem un etalon în acest domeniu doar dacă ne vom adapta vremurilor și vom aplica principiile sustenabilității și ale economiei circulare. În tot acest demers însă, este esențială și implicarea cetățenilor. Sunt convins că astfel de evenimente în care promovăm moda sustenabilă vor face oamenii să se gândească mai mult la impactul pe care îl au hainele și materialele textile pe care le achiziționează”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Prima parte a evenimentului se va desfășura în limba engleză, cu contribuțiile unor speakeri internaționali care vor împărtăși inițiative și proiecte cu grad înalt de multiplicabilitate. Conferința poate fi urmărită LIVE accesând acest link.
Subiectele atinse în cadrul evenimentului:
• Produse de modă sustenabile – trasabilitate, viitorul textilelor sustenabile
• Influențarea comportamentului consumatorilor
• Factorii de diferențiere – Creativitate și/contra Minimalism
• Rolul cercetării în domeniul textilelor și responsabilitate asumată pentru dezvoltare durabilă
• Cooperarea sectorului economic-academic-public
• Nevoia unui hub virtual al exemplelor de bună practică – integrarea start-up-urilor
• Conștientizarea în rândul copiilor – metode și practici
• Impactul industriei modei asupra mediului
• Economie circulară, noi obiceiuri de consum
• Experiențe și posibilități de predare a subiectelor durabilității și slow fashion pentru elevii și studenții din domeniu.
” Industria textilă este responsabilă de 20% din poluarea globală a apei „. Asa o fi, ba nu zic ; dara … asa ceva se-tampla cat timp fabricile din industria textila sunt conduse de niste tampiti: h’idioti/pungasi si hoti .
Pe vremuri/pe vremea’mpuscatului, fabricile din industria textila aveau in curtile proprii … statii de preepurare, dotate cu toate cele … cele trebuincioase .
Parca toate „avanseaza” … fix pe invers. Cine-ar fi crezut … ca vreun guvern mai prost c-al lu’ Dancila ar mai putea sa fie ? Dara … ce sa vezi, mai fuse altul si mai dihai ; cat despre h’asta de-acum, ce-ai mai putea zice !