Pe măsură ce UE caută să-și extindă cercul de parteneri-cheie pe fondul incertitudinii legate de relațiile transatlantice, India pare un aliat perfect, fiind cea mai mare democrație formală din lume, cu creșterea pieței economice (inclusiv în tehnologia verde) care reprezintă o oportunitate valoroasă pentru companiile din UE. Banca Mondială se așteaptă ca India să depășească Japonia și Germania și să devină a treia economie din lume până în 2030.
Poziția geografică strategică a Indiei în inima Indo-Pacificului, prin care trece aproximativ 80% din volumul total al comerțului global, o face un partener cheie pentru menținerea securității regiunii și a libertății de navigație, care sunt cruciale pentru interesele UE.
De ceva timp, UE și India negociază un acord de liber schimb, un acord de protecție a investițiilor și un acord privind indicațiile geografice. De asemenea, ei colaborează la o gamă largă de politici, inclusiv securitate, climă și energie, conectivitate, cercetare și inovare și spațiu. Cu toate acestea, parteneriatul nu și-a atins încă potențialul maxim, iar urgența geopolitică i-ar putea da un nou impuls.
În ultimii ani, India, care menține o relație privilegiată cu Rusia și consolidează legăturile cu administrația Trump, a dezvoltat o relație cu mai multe țări din UE în domeniul securității. În special, New Delhi a construit un parteneriat solid de-a lungul deceniilor cu Franța, singura țară din UE cu teritorii și o prezență militară permanentă în Indo-Pacific. India a fost unul dintre principalii parteneri de armament ai Franței de mulți ani. Printr-un dialog anual în domeniul apărării (la nivelul ministrului apărării) și al Înaltului Comitet pentru Cooperare în domeniul apărării (la nivelul secretarului de stat), Franța și India au convenit asupra Orizont 2047, o foaie de parcurs pentru pregătirea centenarului relațiilor lor bilaterale.
Alte țări UE au dezvoltat parteneriate strategice cu New Delhi, inclusiv Italia, Germania, Spania și Suedia, și au început să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu India. Unii analiști consideră că absența unui cadru instituțional formal al UE împiedică dezvoltarea colaborării militare UE-India. Ei propun includerea Indiei în Fondul European de Apărare și stabilirea unui parteneriat militar bilateral formal.
Vizita recentă a Comisiei în India este un indiciu clar al îmbunătățirii strategice a UE a relației cu India. Avizul CESE subliniază necesitatea unei noi foi de parcurs ambițioase, adaptate circumstanțelor politice și strategice actuale.
Comisia Europeană trebuie să intensifice de urgență negocierile cu India pentru un Acord de Liber Schimb, în vederea stabilirii Indiei ca unul dintre partenerii strategici preferențiali ai UE, extinderea cooperării în toate domeniile, promovarea în continuare a comerțului internațional echitabil, incluziv și bazat pe reguli și construirea pe istoria și valorile comune ale civilizațiilor noastre antice și pe înțelegerea noastră comună a realităților contemporane.
CESE recomandă continuarea cooperării dintre UE și statele sale membre și India în ceea ce privește proiectele bilaterale și multilaterale privind infrastructura, construcția – în special porturile și aeroporturile de adâncime – și conectivitatea energetică.
Există argumente clare pentru aprofundarea cooperării între UE și statele sale membre și India în ceea ce privește apărarea și securitatea, în special în sectorul cercetării și dezvoltării și inovației, inclusiv proiecte spațiale comune și cu dublă utilizare, cu accent special pe contribuția întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).
CESE solicită, de asemenea, Consiliului European, Comisiei Europene și statelor membre ale UE să reactiveze urgent Masa rotundă UE-India a CESE și să implice societatea civilă.