Românca Laura Codruța Kövesi, prima șefă a Parchetului european nou înființat, asistată de 88 procurori delegați de state membre ale Uniunii Europene (nu toate), își începe „hăituiala”, scria marți ziarul francez „Le Figaro”. Această instituție europeană vede oficial lumina zilei la 1 iunie, în Luxemburg. Nu începe nici cu vânătoarea de criminali, nici teroriști, ci își concentrează activitatea asupra infracțiunilor ce aduc atingere intereselor financiare ale UE în cazuri de fraudare a bugetului european (cu sume mai mari de 10.000 euro) și în cazuri de fraude privind TVA (superioare sumei de 10 milioane euro) și implicând cel puțin două state.
Cinci țări europene nu au aderat la acest parchet
Persoanele urmărite vor fi deferite justiției naționale și nu Curții de Justiție europene. Directiva PIF(protejarea intereselor financiare ale UE), adoptată la 5 iulie 2017, va servi drept bază legală. Parchetul european va acționa în deplină independență și nu va răspunde instrucțiunilor statelor membre. O precizare: investigațiile sale sunt limitate la doar 22 state care au aderat la acest nou parchet. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda nu au aderat la acest dispozitiv, nefiind astfel obligate să dea socoteală în fața echipei Laurei Codruța Kovesi.
O piedică: Slovenia
Parchetul european demarează acum, cu o întârziere de șase luni față de data prevăzută, din cauza întârzierii cu care unele state membre și-au desemnat procurorii delegați. Interferențele politice au complicat mult această sarcină. În Slovenia de pildă, guvernul condus de Janez Jansa a blocat numele a doi procurori propuși de către ministrul sloven al Justiției, Lilijana Kozlovic, care și-a și prezentat la 27 mai demisia. Janez Jansa a invocat chestiuni de procedură. Or, Asociația slovenă a procurorilor denunță faptul că cei doi candidați sloveni au fost, realitate, respinși de premier pentru că în trecut au anchetat un scandal de corupție în care a fost implicat însuși premierul Jansa, la vremea respectivă fiind ministru al Apărării. El a fost atunci condamnat sub acuzația că a primit mită la un contract de vânzare de armamente. Condamnarea să a fost anulată de Curtea Constituțională în 2015, după 9 luni de închisoare.
„Naștere cu dureri”
„Le Figaro” reamintește că Laura Codruța Kövesi, care a fost „capra râioasă” a socialiștilor în propria-i țară pentru acțiunea sa contra corupției, nu a apreciat deloc atitudinea slovenilor. „Slovenia”, declara ea, „nu poate opri Parchetul european, dar refuzul său de a coopera sincer este o piedică în calea eficienței noastre, face dificilă misiunea noastră – ameliorarea protejării bugetului UE și garantarea respectării statului de drept”.
Acest proiect, mai reamintește ziarul mai sus citat, transpus în viață după patru ani de negocieri, nu a ajuns la momentul din 1 iunie cu ușurință, întrucât mai multe parlamente naționale, între care și Senatul Franței, au emis „cartonul galben” împotriva Comisiei europene în numele principiului subsidiarității. Comisarul european Vera Jurova a trebuit să intre în acțiune pentru a convinge parlamentarii naționali să renunțe la a mai opune obstacole.
Toate hoastele se tem … si bine fac/de vor … bine sa le (mai) fie ! Dusu-s-au … „vremurilii” tembele !