Magda Dragu (gds.ro)
Comisia Europeană a adoptat vineri o lege europeană privind libertatea mass-media, un nou set de norme menite să protejeze pluralismul și independența presei în UE, potrivit site-ului reprezentanței CE în România.
Regulamentul propus include, printre altele, garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii.
El pune accentul pe independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice de mass-media, precum și pe transparența proprietății asupra mass-mediei și a alocării publicității de stat.
De asemenea, stabilește măsuri pentru protejarea independenței editoriale și dezvăluirea conflictelor de interese.
Legea va crea un nou Comitet european independent pentru serviciile mass-media
În cele din urmă, legea va aborda problema concentrărilor din sectorul mass-media și va crea un nou Comitet european independent pentru serviciile mass-media, compus din autorități naționale din domeniul mass-media.
Comisia a adoptat și o recomandare complementară pentru a încuraja garanțiile interne pentru asigurarea independenței editoriale.
Propunerea de regulament a Comisiei urmează să fie discutată de Parlamentul European și de statele membre, în cadrul procedurii legislative ordinare. Odată adoptată, va fi direct aplicabilă în întreaga Uniune Europeană.
Comisia va încuraja discuțiile, în special în cadrul Forumului european al mass-media de știri, cu privire la practicile voluntare ale societăților din domeniul mass-media legate de recomandarea însoțitoare.
„Fie painea cat de rea” , tot mai buna-i in mass-media .
Un intelept, in urma cu vreo doua sute de ani, cam asa zicea : // Presa, acesta locomotiva a gandirii universale //.