Refuzul unei comisii a Parlamentului European de a-și da acordul pentru candidaturile din partea României și a Ungariei, spune corespondentul la Bruxelles al ziarului «Les Echos», anunță «o bătălie pronunțat politică și acerbă, care ar putea avea grele repercusiuni». Rovana Plumb, al cărei portret însoțește corespondența respectivă, «este suspectată de conflict de interese din cauza a două împrumuturi a căror valoare cumulată este de aproape un milion de euro».
Instalarea noii Comisii Europene condusă de dna Von der Leyen nu va avea loc fără probleme, spune corespondentul la Bruxelles al ziarului mai sus amintit…Joia trecută, pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, doi candidați la postul de comisari europeni și-au văzut blocat drumul către audierea parlamentară ce are loc săptămâna viitoare. În cauză: suspiciuni de conflicte de interese invocate de Comisia pentru Afaceri judiciare a Parlamentului European. O decizie grea, subliniază ziarisul de la «Les Echos», ce ar putea avea repercusiuni dincolo de aceste două cazuri izolate.
Context politic
Românca Rovana Plumb, care candidează pentru postul de comisar pentru Transporturi, și ungurul Laszlo Trocsanyi, propus pentru problemele lărgirii UE, relatează în continuare corespondentul francez, nu au reușit să obțină votul Comisiei JURI. Prima (Rovana Plumb – n.n.) plătește lipsa de transparență privind două credite contractate, în timp ce candidatul ungur nu a oferit informații clare privind legăturile sale cu cabinetul de avocatură pe care l-a fondat în 1991. Este dificil totuși, relevă jurnalistul de la «Les Echos», să se facă abstracție de contextul politic. Dacă situația Rovanei Plumb punea probleme serioase anumitor eurodeputați, faptul că votul în ceea ce o privește a fost negativ a influențat în mod sigur cazul lui Laszlo Trocsanyi, a declarat sub anonimat unul dintre membrii Comisiei JURI. Explicația ce poate fi dată este: Rovana Plumb este membră a clanului social-democrat, al doilea aparține conservatorilor din PPE. Ipoteza unei reglări de conturi nu poate fi eliminată și ea ar putea influența continuarea procesului de definitivare a componenței Comisiei Europene. În opinia corespondentului de presă citat, sunt posibile două scenarii: fie această criză va fi soluționată, ceea ce se poate face printr-o clarificare a conflictelor de interese sau o schimbare de portofolii pentru protagoniștii în discuție, propusă de viitoarea președintă a Comisiei, Ursula von der Leyen, fie va fi confirmată excluderea lor, variantă ce riscă să declanșeze o reacție în lanţ la audierile tuturor candidaților la posturile de comisari ce urmează să înceapă săptămâna viitoare. Această furtună, avertizează «Les Echos», ar putea să nu-i ocolească pe centriştii de la «Renew». Este un scenariu în care franțuzoaica Sylvie Goulard sau belgianul Didier Reynders ar putea suporta consecințele.