6.5 C
București
duminică, 24 ianuarie

Liban: Noi apeluri la manifestații anti-regim, după incidentele violente cu forțele de ordine de sâmbătă

Alegerile parlamentare anticipate sunt singura ieșire din criza profundă ce a lovit Libanul, a afirmat, într-un discurs televizat, primul-ministru Hassan Diab, confruntat sâmbătă cu miile de manifestanți care au venit în centrul Beirutului pentru a cere plecarea de la putere a actualului regim corupt și incapabil să gestioneze dezastrul în care se află țara acum, după catastrofa produsă marți în zona portului, dar și în fața apelurilor populației la noi proteste. Un prim bilanț al incidentelor de sâmbătă între manifestanți și forțele de poliție este de cel puțin 170 răniți și un polițist ucis.

Duminică, corespondenții presei străine aflați la Beirut au aflat că primul responsabil afectat de consecințele crizei politice agravate de exploziile din portul Beirut este ministrul Informațiilor, doamna Manal Abdel Samad. Ea și-a anunţat duminică demisia, în condițiile în care fuseseră lansate apeluri la noi proteste. Deși nu este stabilită o dată pentru organizarea alegerilor, premierul Hassan Diab a precizat că va face propuneri în cursul zilei de luni. S-a oferit, de asemenea, să rămână în funcție vreme de două luni, timp în care forțele politice să se pună de acord în chestiunea alegerilor anticipate. Este greu să se creadă că populația, în situația disperată în care se află în acest moment, va accepta un astfel de scenariu, cu aceeași guvernare, spun comentatori politici locali, jurnaliști. Manifestațiile, incidentele violente dintre cetățeni și forțele de ordine de sâmbătă au demonstrat că nu este timp de discuții, de tărăgănare a lucrurilor, cu pagubele imense provocate, cu aproape 300.000 de persoane rămase fără adăpost, cu peste 150 de morți și deja 6.000 răniți în urma exploziilor.

Ministerele, luate drept țintă

Reportaje, însoțite de imagini video apărute duminică de la manifestațiile de sâmbătă, arată că protestatarii au atacat îndeosebi clădiri simboluri ale puterii. 200 dintre ei, conduși de foști ofițeri la pensie au luat cu asalt Ministerul de Externe, proclamându-l “Cartier general al Revoluției”. Nu au fost scoși din clădire decât seara, târziu. Fostul general Sami Rammah a chemat, printr-un megafon, continuarea revoltei contra “tuturor corupților”.

Sâmbătă seară, relatează cotidianul libanez “L’Orient-Le Jour”, grupuri de manifestanți au pătruns de asemenea în clădirea Ministerului Economiei, situat în centrul Beirutului și în sediul Asociației băncilor din Liban. Alte grupuri au luat cu asalt Ministerul Energiei.

Patriarhul Bisericii creștine maronite din Liban, Bechara Boutros al-Raï, a cerut duminică guvernului libanez să demisioneze “dacă este incapabil să-și reformeze maniera de a guverna”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW