10.2 C
București
duminică, 9 mai

Afganistan: Surprinzătorul acord privind eliberarea a 400 talibani vinovaţi de crime grave deschide calea unor tratative de pace

Negocierile de pace istorice între Kabul și insurgenţii talibani „sunt pe punctul de a începe”, a anunțat guvernul afgan duminică, 9 august, citat de „Le Monde” și Reuters. Acest anunţ intervine după decizia luată sâmbătă de Consiliul pentru reconcilierea națională de a elibera 400 deținuți talibani vinovați de crime grave.

„Discuțiile interafgane urmează să înceapă în maximum două zile, după eliberarea „celor 400”, a anunțat fostul președinte Hamid Karzaï.Viitorul deținuților reprezintă o miză crucială în începerea negocierilor, ambele părți angajându-se inițial la un schimb de prizonieri care să preceadă discuțiile.

Decretul privind eliberarea ultimilor prizonieri talibani este semnat de președintele afghan Ashraf Ghani. Kabulul a eliberat deja aproape 5.000 de prizonieri talibani, dar autorităţile afgane au refuzat, până acum, să elibereze acești ultimi 400 de prizonieri revendicați insistent de insurgenți. Unii dintre ei au participat la atacuri soldate cu morți afgani și străini, inclusiv francezi. Printre ei se află circa 150 condamnați la moarte pentru crime abominabile.

Talibanii trebuie să dovedească acum că nu le este teamă de o încetare a focului la nivel național, a declarat președintele afgan, și le-a cerut „un armistițiu de pace serios, imediat și durabil de-a lungul ţării”.

Presiunile americanilor

Surse informate de la Kabul, citate de Reuters, spun că americanii au insistat asupra necesității eliberării „celor 400” de prizonieri, prevăzută în acordul semnat de Washington cu talibanii în luna februarie, în perspectiva unei retrageri a trupelor americane din Afganistan până la jumătatea anului 2021. Vineri, în ajunul începerii dezbaterilor în „marele Consiliu”, secretarul de Stat american Mike Pompeo a cerut demnitarilor afgani să accepte eliberarea „celor 400”. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a anunțat sâmbătă la Fox News că Washingtonul își va reduce, până la sfârșitul lunii noiembrie, cel puțin 5.000 militari dacă unele dintre condiții vor fi respectate.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. AFGANISTAN 10 GESU CRISTO 10, ELIA 10, Afganistan 19 ILIE Tisbitul 19; AF.GAN.IST.AN. AF-Fruntea, GAN-Gena, IST-Tisbitul, AN-Ani. Anii la gena din fruntea lui Tisbitul (2004-2070). Gena = invataturi ceresti despre cum se infaptuieste prin Puterea Duhului Sfant intreaga Creatie dupa Casa Raiului in care stau si din faptele mele, intre anii 2004-2070 leat 7512-7578 (lumea nevazuta si vazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW