Acum 75 de ani, „Little Boy”devasta la 6 august Hiroshima. Ucidea 140.000 persoane (80.000 pe loc, restul în următoarele săptămâni și luni). La trei zile, pe 9 mai , o altă bombă lansată la Nagasaki ucidea alte 74.000 de persoane.
În ambele localități și în altele din Japonia au fost organizate ceremonii în memoria victimelor catastrofelor amintite, dar anul acesta au avut o amploare redusă din cauza restricţiilor împotriva coronavirusului.
Aceste două bombe de o putere distructivă inedită la vremea respectivă au pus în genunchi Japonia și la 15 august 1945 împăratul Hirohito anunța capitularea în fața Aliaților și lua sfârșit cel de-al doilea război mondial.
Supraviețuitorii dramelor de la Hiroshima și Nagasaki, ajunși la vârste in jur de 85 de ani, au declarat presei prezente la ceremoniile organizate în memoria victimelor că, în aceste momente, când în lume există circa 13.000 bombe atomice, nu a dispărut teama de o repetare a acelor evenimente tragice. ”Nu vrem să fie utilizate, dar nu se știe niciodată”, a declarat la Nagasaki un supraviețuitor .
Nu este uitat faptul că aceste comemorări au loc pe fondul îngrijorării legate de programele nucleare nord-coreene și al înveninării relațiilor dintre Washington și Beijing.
Istoricii continuă să dezbată o chestiune extrem de sensibilă politic: acest dublu atac de la Hiroshima și Nagasaki a permis realmente salvarea mai multor vieți precipitând sfârșitul conflictului?
O Japonie dotată cu armă nucleară?
Bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki au stimulat apariția în Japonia a unei mișcări pacifiste în favoarea abolirii armei nucleare. Premierul Shinzo Abe încearcă să revizuiască actuala Constituție pacifistă, scrisă de o mână americană la sfârșitul războiului. Japonezii, pentru securitatea lor, depind de umbrela nucleară americană. Pe teritoriul lor se află baze nucleare americane. Dar Japonia nu a semnat tratatul ONU semnat în 2017 de 122 țări membre ale Națiunilor Unite privitor la interzicerea armelor nucleare. Premierul Abe „se vrea realist”, spun surse de la Tokio. El se confruntă cu pericolul nuclear nord-coreean și al altor puteri nucleare din zona geografică respectivă. Partidul său politic propune achiziționarea unor capacități defensive pentru a răspunde unor atacuri cu rachete nord-coreene? Shinzo Abe, spun surse politice japoneze, „dorește să facă din Japonia o țară ca toate celelalte, dotată – dacă se dovedește necesar – cu arma nucleară”.