Liber la tichete de stat acasă și la bonuri de faliment

Este clar. Turismul românesc nu interesează pe nimeni. Aflat la terapie intensivă, în “moarte clinică”, guvernul pare decis să-l decupleze de la aparate. Consideră că nu se mai poate face ceva. Analizele i-au ieșit foarte prost.

Ca să nu se mai chinuie “pacientul”, fără nicio remușcare, guvernul a tăiat acordarea tichetelor de vacanţă în acest an considerând că, oricum, sunt prea multe nefolosite din anul 2020. Practic, vor fi valabile doar… economiile făcute de salariați. Trecem peste faptul că reprezentanții guvernului, prinși în febra elaborării Bugetului de Stat, se contrazic singuri. În decembrie, prin Ordonanță de Urgență, subliniau necesitatea absolută a acordării tichetelor de vacanță subliniind rolul lor benefic în economie. La doar nici două luni s-au răzgândit brusc. Reprezintă un efort bugetar prea mare. Credeți că s-au oprit aici în planul de “salvare” a turismului românesc, cel mai afectat de pandemie? Nici banii promiși pentru susținerea în viață a acestui important sector al economiei naționale nu mai sunt atât de siguri. Iată dovada.

Proiectul Ordonanței de Urgență nr.224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar întreprinderilor din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de Covid -19, este în aer. Fără nicio explicație plauzibilă, Ministerul Finanțelor a solicitat refacerea proiectului de modificare a OUG 224/2020 și transmiterea noii variante (!?), pentru avizare, ministerelor de resort. Cu alte cuvinte, sprijinul financiar se amână pentru anul… 2022. Așa că cei din turism trebuie să lase în urmă orice speranță de salvare. Să se descurce singuri. Nu contează că această industrie reprezintă în proporție de 98 la sută capitalul autohton, fiind un contribuabil net la Bugetul de Stat. O cantitate neglijabilă pentru executiv. Asta da economie și salvare a deficitului bugetar. O astfel de abordare categorică este surprinzătoare. Nu aceeași poziție în cazul unor sporuri salariale din sectorul bugetar.

Joi, ministrul muncii, Raluca Turcan, la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor, a dat asigurări că tema sporurilor este subiectul unei analize… riguroase și că eventualele modificări vor fi atent fundamentate.”Nu susțin abordările heirupiste, deciziile luate de azi pe mâine, pentru că în felul acesta riscăm să îi afectăm pe cei care muncesc și merită sporurile. Sporurile sunt o sursă de venit și pentru angajații cu salariu minim sau cu venituri mici, dar și pentru cei cu salarii foarte mari. Am gândit câteva principii, care țin de o plafonare, o periere, o reajustare a unora și o re-ierarhizare a salarizării. Cred că unele sporuri trebuie să fie tăiate, dar avem nevoie și de propunerile dumneavoastră pentru a fundamenta o poziție finală pe care ulterior să o putem discuta”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan. Tebuie să recunoaștem că se lucrează cu măsuri diferite, iar turismul este doar o cantitate neglijabilă. Ciudată abordare.

Nici nu mai contează că statistica oficială a demonstrat cu cifre dezastrul. În luna decembrie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 59,0%, iar înnoptările cu 63,0%. Comparativ cu luna decembrie 2019, în luna decembrie 2020, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 69,0%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 69,1%, conform INS. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna decembrie 2020 au însumat 341,8 mii, în scădere cu 59,0% faţă de cele din luna decembrie 2019.Din numărul total de sosiri, în luna decembrie 2020 sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 95,2%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 4,8%.

Indicatorii oficiali nu sunt relevanți?. Turismul trebuie să … salveze deficitul bugetar. Adio, în acest an, acordării tichetelor de vacanță și suportului financiar din partea statului.

Într-adevăr vinovată este pandemia de COVID, care ne-a ținut și ne ține în case, dar într-o astfel de criză ce măsuri au luat guvernanții pentru depășirea gravei situații?. Nu existau soluții altele decât ignorarea și tăierea unei surse sănătoase de finanțare? ”Este incredibil ce se întâmplă. Turismul nu mai este o prioritate. Intervențiile Uniunii Generale a Industriașilor din România și ale partenerilor noștri din Federația Patronatelor din Turismul Românesc au fost ignorate. Se dorește distrugerea unui sector economic important fără a încerca, cel puțin, să-l salvezi. Planul de Reziliență nu se aplică și în acest caz? Nu au luat în calcul că avaria din turism se extinde pe orizontală afectând alte sectoare economice importante. Industria alimentară, doar un exemplu, va resimți acut șocul. Rezultatul? Falimente în lanț și creștere masivă a șomajului. Salvarea deficitului bugetar prin eliminarea posibilităţii acordării tichetelor de vacanță este o iluzie. Care sunt argumentele acestei măsuri? Facem apel să se revină la această decizie nocivă. Timpul nu este pierdut și, măcar acum, să se țină cont de soluțiile de suport. Reiterăm invitația adresată guvernului de a ne așeza la masa dialogului pentru a implementa planul de criză de salvare a turismului românesc “ – declara Dragoș Mihalache, vicepreședintele Uniunii Generale a Industriașilor din România și membru BEX în Consiliul Economic și Social.

Se susține motivația guvernului precum că tăierea în acest an a tichetelor de vacanță se datorează faptului că cele emise anul trecut nu au fost folosite urmând ca ele să-și păstreze valabilitatea în 2021? Se pare că nu. Cifrele din piață demonstrează cu totul altceva. Voucherele de vacanță asigură în mare parte supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru incoming. Total tichete emise în 2019 plus primele 10 luni din 2020: 2,77 miliarde lei; Total tichete consumate în aceeași perioadă (decontate de prestatori la emitenți): 2,15 miliarde lei – adică 77,5% din volumul celor emise. Procentul poate fi puțin distorsionat, întrucât sunt cuprinse aici și unele vouchere emise în 2018 și utilizate în 2019 dar diferențele pot fi de cel mult câteva procente. În concluzie, nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanță în piață, așa cum susțin oficialii. Voucherele de vacanță s-au bucurat de un succes mare și au fost utilizate, banii întorcându-se în economia națională. Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), voucherele de vacanță asigură creșterea activității economice și crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului și a ofertei interne. De asemenea, voucherele asigură creșterea încasărilor bugetare prin: veniturile fiscale aferente activității economice și locurilor de muncă generate, care depășesc facilitățile fiscale; reducerea economiei subterane prin descurajarea muncii la negru și reducerea evaziunii fiscale; reducerea cheltuielilor aferente serviciilor de asistență socială, șomaj și asistență medicală prin îmbunătățirea stării de sănătate a beneficiarilor”– afirmă Dumitru Luca, președintele ANAT.

Să reamintim aici faptul că guvernul se contrazice singur. În decembrie acelaşi guvern, prin ordonanță de urgență, se arăta categoric în favoarea menținerii tichetelor de vacanță. De ce s-au răzgândit peste noapte afectând profund o industrie deținută în proporție de 98 la sută de capitalul autohton? Tot așa dă de gândit amânarea sine-die a aplicării prevederilor OUG nr.224 prin care se stabilea clar acordarea a 20 la sută din diferența cifrei de afaceri înregistrată în 2019 față de cea din anul 2020. În cel mai bun caz aplicarea măsurii va fi amânată până anul viitor.. Să nu fie prea târziu. Ce dovedește acest lucru? Turismul nu mai contează pe agenda guvernamentală. Să ne așteptăm ca în curând să fie acordate tichete de stat acasă și bonuri de faliment?

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Vinovată este pandemia și, cel puțin în aceeași măsură, lăcomia din turism – fenomen pe care distinșii economiști nu vor să-l analizeze. Voucherele de vacanță sunt bani ai noștri prin care îi ajutăm pe domnii de la HORECA, iar dumnealor, drept mulțumire, deîndată ce au apărut aceste vouchere au triplat prețurile la cazare. Un răspuns tipic dat de mârlani facerii de bine. Vreți acum să le plângem de milă?

  2. Adevarul despre Turismul Romanesc este ca e sublim , dar te fura si te mint cu desavarsire. Majoritatea sefilor de complexe hoteliere din vremea lui Ceausescu cei care inainte bagau apa in lapte, micsorau portia de mancare din blid si luau ciubuc pentru a te caza in camere cu vedere buna ( gainarii) , dupa ce marele strateg de tara si ucigas de copii aflati pe strada I lici Iliescov a decis sa privatizeze complexele sindicatelor muncitoresti (cele ale militiei nu) prin metoda Mebo ,si astfel au dat gainarilor ,patrimoniul sidicatelor de muncitori , acestia aducand preturi occidentale si servicii gainare (nu exista alta tara cu asemenea comert cu inselaciune , cum e in Romania care este etalon de cele mai execrabile servicii , si nu am cu ce compara mai jos) . E plin Lotoralul Romaniei de Hotele grandioase din vremea comunistilor , care stau inchise ca asa vrea patronul , iar romanii care le-au construit se cazeaza pe la babe sau in pensiuni ,proata amplasare si de prost gust arhitehtonic .
    Dar gainarii (patronii de) nu au nici o obligatie pentru redeschiderea obiectivelor si nu se aplica nici un supraimpozit pe inutilizarea hotelelor , imbolnavind romanii .
    Daca pana in 90 ne chinuiam sa platim datoriile , acum ne chinuim sa facem altele la marea finanta evreiasca , ne chinuim sa facem avere securistilor si urmasilor lor sristi , ne chinuim sa ii imbogatim pe austrieci , nemti , francezi , olandezi , englezi si unguri , iar asta in timp ce dusmanilor rusi le-am dat metalirgia feroasa si neferoasa pentru a o baga in faliment . Ma intreb unde sunt romanii si cat de prost sau ticalos trebuie sa fi sa dai vaucere de vacanta doar la acei romanii care lucreaza la stat si nu la toti cum e normal , asta pentru ai finanta pe cei care le-au distrus turismul de masa unde la mare stateai 10-12 zile , iar la munte 18-22 . Memorie scurta , prostie ,ticalosie si tradare .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW