2.1 C
București
duminică, 29 noiembrie

Liviu Dragnea, sub lupa presei internaționale

Cazul arestării lui Liviu Dragnea a atras atenția unora dintre cele mai importante publicații și agenții de presă internaționale, care au relatat despre arestarea celui prezentat ca fiind „cel mai puternic politician român”.

Sentința împotriva lui Liviu Dragnea, care a pus capăt carierei politice a liderului social-democrat, a stărnit atenția agențiilor de presă internaționale, care au relatat, la unison, despre cazul arestării celui care a condus Partidul Social Democrat spre marea sa victorie la alegerile legislative din 2016.

Bloomberg: „Cel mai puternic om din România  şi liderul de facto al ţării merge la închisoare“

„Liderul de facto al României a fost trimis la pușcărie pentru trei ani și jumătate pentru corupție, decizia zguduind guvernarea ce a intrat în conflict cu UE din cauza diminuării independenței justiției”. Mai mult decât atât, Agenția de presă relatează că este un moment rușinos, ținând cont că România deține președinția rotativă a UE.

The New York Times: „Șeful partidului de guvernământ primește 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție”

Agenția de presă transmite că „cel mai puternic politician din România”, Liviu Dragnea a fost închis pentru 3 ani și jumătate în urma unei hotărâri a Curții Supreme. Decizia a venit după ce partidul PSD al lui Dragnea a suferit pierderi uriașe în alegerile din UE.

Jurnaliștii americani mai subliniază că liderul social- democrat, a recurs frecvent la expresii utilizate de Donald Trump în atacurile lansate de acesta la adresa celor însărcinați cu cercetarea faptelor adminisrației sale – unele dintre exemplele invocate fiind termeni precum: stat paralel sau vânătoare de vrăjitoare.

NYT mai precizează că Dragnea s-ar fi bucurat vara trecută de sprijinul avocatului personal al lui Trump, care a criticat eforturile României în privința combaterii corupției.

Euractiv: „Liderul socialist controversat al României, Dragnea, merge la închisoare“

Publicația subliniază caracterul definitiv al verdictului de 3 ani și jumătate. Mai mult decât atât, mai precizează Euractiv, rezultatele slabe înregistrate la alegerile europarlamentare de către Partidul Social Democrat, a avut ca efect apariția unui val de cereri de demisii din partea mai multor politicieni socialiști.

BBC: „Corupția în România: Liviu Dragnea, condamnat la închisoare”

„Curtea Supremă de Justiţie din România a confirmat luni sentinţa de trei ani şi jumătate la închisoare în cazul lui Liviu Dragnea. Politicianul în vârstă de 56 de ani a fost găsit vinovat anul trecut că le-a permis la doi membri ai formaţiunii politice să fie plătiţi de o agenţie de stat pentru locuri de muncă fictive”, transmite BBC.

BBC a relatat, la rândul său despre arestarea „celui mai puternic politician de pe scena politică din România”. Conform analiştilor, liderul PSD era personalitatea-cheie care exercita puterea prin culise, conducând PSD-ul şi Guvernul format de acest partid. Un personaj controversat, asociat deseori cu reformele judiciare care au avut ca efect șubrezirea independenței instanțelor, generând proteste masive în România, este cel condamnat de asemenea pentru generarea de dispute între România și Uniunea Europeană.

Reuters: „Liviu Dragnea, condamnat pentru instigare la abuz de putere”

„Curtea Supremă din România a susţinut condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare a liderului Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, pentru instigare la abuz de putere, la o zi după ce partidul său a pierdut alegerile europarlamentare în faţa grupurilor de centru”, notează Reuters.

Odată cu încarcerarea „celui mai puternic om din România” partidul va fi condus în interimar de premierul Viorica Dăncilă, care va fi cea care va prelua funcția de președinte al partidului.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW