8.6 C
București
joi, 22 octombrie

Sindicaliştii: Propunerea lui Teodorovici de a limita dreptul de muncă al românilor în străinătate este antieuropeană

Blocul Naţional Sindical (BNS) a reacţionat dur după controversata propunere a ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, privind limitarea la cinci ani a dreptului de muncă al românilor în afara țării, potrivit B1. BNS consideră că propunerea lui Teodorovici este ,,în deplină contradicție cu principiile fundamentale ce stau la baza construcției europene”. Astfel, discursul ministrului Finanţelor este unul anti-european, fără nicio legătură cu prezentul și viitorul acestui proiect politic de anvergură.

,,Introducerea de restricții în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă de către cetățenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcționarea Uniunii. Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă, și să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale.

Propunerea dlui ministru Teodorovici, care de fapt încearcă să găsească o soluție la uriașul proces migrator românesc, este una specifică clasei noastre politice care duce din 1990 și până în prezent un război cu propriul popor. În loc de Educație și Sănătate de calitate, în loc de locuri de muncă de calitate și bine plătite, în loc de condiții de viață și muncă decente, specifice Mileniului III și unui stat membru al UE, noi propunem, nu numai României, cât și celorlalte state europene, introducerea de restricții. Și nu sunt orice fel de restricții, ci unele ce vizează chiar fundamentul construcției europene”, se arată într-un comunicat transmis marţi de Blocul Naţional Sindical.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a propus marţi ca românii care pleacă să muncească în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată (5 ani).

,,Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu, domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a declarat Eugen Teodorovici.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW