Sistemul sanitar din nordul Italiei nu mai face față afluxului de bolnavi contaminați cu coronavirus, transmite corespondentul la Roma al ziarului „Les Echos”, Olivier Tosseri. Personalul medical este insuficient și a ajuns la limita forțelor fizice. Echipe de medici și infirmieri din Cuba și China au sosit deja în Lombardia pentru a veni în ajutorul colegilor italieni.
Cu toții sunt în prima linie, dar sunt prea puțini. Personalul medical italian a plătit deja un greu tribut în lupta cu virusul ucigaș: 14 morți și 10% din personalul medical este contaminat. Din păcate, relatează corespondentul mai sus citat, lipsa cadrelor medicale era resimțită înainte de epidemie și de atunci a devenit tragică. „Avem mare nevoie de doctori și infirmieri”, nu încetează să strige Attilio Fontana, președintele Lombardiei. „Sunt insuficienți și la capătul puterilor. Apelul lansat în ultimele zile celor care nu mai lucrează sau specialiștilor din alte regiuni nu a provocat răspunsul sperat”. Doar 10% dintre medicii lombarzi aflați în acest moment la pensie s-au declarat gata să revină în spitale. Au fost blocate plecările la pensie și s-a cerut guvernului să-i oblige pe cei care își încetaseră activitatea, în așteptarea deciziei de pensionare, să-și reia lucrul.
Ajutorul cel mai important a venit din străinătate
Premierul Giuseppe Conte a promis trimiterea cât mai rapid a 300 de medici proveniți din întreaga Italie pentru a sprijini zonele cele mai lovite, în primul rând provinciile Bergamo și Brescia. Dar realitatea este că, pentru moment, cel mai important ajutor medical vine din străinătate. Lombardia, care critică cel mai vehement lipsa de solidaritate a Uniunii Europene, a solicitat ajutor Chinei, Cubei și Venezuelei. Ministrul cubanez al Afacerilor Externe a confirmat cererea primită și a anunțat că va trimite personal specializat în tratarea bolilor contagioase. Sâmbăta aceasta (21 martie) 65 de medici și infirmieri cubanezi, cu experiență în combaterea epidemiei cu Ebola, urmează să sosească la Milano. Chiar de duminică, 22 martie, ei vor începe lucrul în spitale din Cremona.
China a promis deja să exporte în Italia 100.000 măști de protecție de înaltă tehnologie și a cerut întreprinderilor sale să furnizeze 2 milioane de măști medicale obișnuite. La 12 martie, 9 medici chinezi și mai multe tone de material sanitar, \
incluzând ventilatoare, aparate pentru asistență respiratorie, electrocardiografe și zeci de mii de măști au sosit la Roma, la bordul unui avion special. Președintele Xi Jinping, într-o convorbire prin telefon cu premierul Conte, s-a declarat gata să trimită și alți experți, precum și noi cantități de material medical. Miercurea trecută, alţi12 medici și infirmieri, precum și alte 17 tone de material medical au sosit de la Beijing.
Se impune „modelul Wuhan”
Corespondentul ziarului „Les Echos” face o remarcă extrem de interesantă. Vice-președintele Crucii Roșii chineze, Sun Shuopeng, sosit la Milano cu grupul de medici și infirmieri chinezi. a avut o întâlnire cu presa, prilej cu care a făcut unele observații de o importanţă capitală. El a atras atenția, cu surprindere, că cetățenii circulă fără mască protectoare, sunt încă multă vreme în stradă, transportul public continuă să funcționeze, măsurile luate nu sunt îndeajuns de restrictive în comparație cu standardele chineze. „Un model Wuhan va trebui instituit cât mai rapid în Lombardia… Fără de care numărul contaminărilor riscă să explodeze la Milano și, cu el, întregul sistem sanitar „.