Londra se pregătește să dea replica la sechestrarea de către Iran a unui petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz

Germania, Franța și Uniunea Europeană și-au exprimat solidaritatea cu Regatul Unit și au somat Iranul să elibereze tancul petrolier Stena Impero și pe cei 23 de marinari (indieni și ruși).

Londra s-a adresat ONU după ce, vinerea trecută, un petrolier sub pavilion britanic a fost sechestrat de Gardienii iranieni ai Revoluției, în strâmtoarea Ormuz. Evenimentul a avut un impact rapid, sâmbătă, pe piața petrolului din Asia, ceea ce demonstrează cât de gravă este evoluția tensiunilor din strâmtoarea Ormuz, una dintre căile mondiale principale ale tranzitului petrolului. Ceea ce este însă și mai grav, spun analiști politici europeni, acest nou episod al «războiului petrolierelor», declanșat la 12 mai prin sabotarea a trei petroliere în largul coastelor Emiratelor, pune în pericol menținerea în continuare a acordului internațional nuclear privind Iranul, fără a exclude inclusiv o criză diplomatică sau militară mai amplă.

Reuniune de criză a guvernului britanic

«Noi nu dorim o confruntare cu Iranul, dar este inacceptabil să ameninți o navă care-și desfășoară afacerile în mod legal, respectând tranzitul prin coridoarele recunoscute internațional în strâmtoarea Ormuz», i-a scris Jonathan Allen, adjunctul ambasadorului britanic la ONU, președintelui Consiliului de Securitate și Secretarului general al ONU. «Ancheta va depinde de cooperarea membrilor echipajului aflat la bordul petrolierului sechestrat și de accesul nostru la probele necesare», a declarat la rândul său Allah-Morad Afifipour, directorul general al Autorității portuare și maritime din Bandar Abbas, unde este reținut petrolierul, precizând că membrii ehipajului «sunt sănătoși».

Doamna Theresa May, încă premier al Regatului Unit, prezidează luni o reuniune de criză interministerială. Domnia sa părăsește funcția de premier miercuri și folosește reuniunea de luni pentru a prezența situația din acest moment referitor la sechestrarea petrolierului britanic. Tema de discuție, se spune într-un comunicat guvernamental, este «menținerea securității de navigație în Golf». Ministrul de externe, Jeremy Hunt, încă în funcție, urmează să anunțe în parlament măsurile luate. Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Tobias Ellwood, a evocat duminică unele dintre opțiunile avute în vedere, fără precizări privind decizia finală. Presa britanică a evocat însă posibilitatea «înghețării» activelor iraniene aflate în Regatul Unit. Londra ar putea pleda pentru o restabilire imediată de către Europa a sancțiunilor ridicate după încheierea, în 2015, a acordului nuclear iranian, dar Tobias Ellwood a subliniat că, în acest moment, prioritare sunt dezescaladarea și restabilirea securității de navigație pentru navele britanice. Londra insistă asupra eliberării petrolierului Stena Imperio, ceea ce pare puțin probabil întrucât el a fost sechestrat de către forțele Pasdarans, un corp militar iranian considerat a fi cel mai anti-occidental în cadrul regimului de la Teheran. Aceștia depind direct de Ayatollahul Ali Khamenei, care recent a dispus și arestarea unei cercetătoare franco-iraniene acuzând-o de spionaj. Acțiuni care au loc, așa cum se știe, în timp ce Londra și Parisul depun eforturi pentru salvarea acordului nuclear iranian încheiat în 2015, la Viena, dar care a fost denunțat unilateral de Donald Trump în luna mai 2018. Londra a recomandat deja navelor britanice să rămână, pentru o scurtă perioadă, în afară zonei strâmtorii Ormuz, iar Washingtonul a cerut partenerilor occidentali să-și escorteze petrolierele, chiar cu riscul de a fi implicate în incidente cu forțele Pasdaran.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW