O lovitură de stat a fost comisă luni, 1 februarie, de armata birmană. Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă afirmă că ea intervine după niște ani de o delicată partajare a puterii între un guvern civil condus de cunoscuta laureată a Premiului Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi și militari, încă foarte puternici în țară. Au fost de asemenea arestați președintele țării, Win Myint, și alți importanți oficiali din conducerea țării. Armata a instituit starea de urgență pentru o perioadă de un an și a plasat generalii săi în principalele posturi de conducere a țării. A fost promisă organizarea unor noi alegeri legislative după expirarea stării de urgență.
Puciul militar, condamnat de numeroase capitale străine, este justificat de armata birmană prin dorința de a păstra „stabilitatea” țării. Militarii acuză comisia electorală că nu a remediat erorile intervenite la alegerile legislative organizate în luna noiembrie, câștigate masiv de partidul condus de Aung San Suu Kyi, Liga națională pentru democrație (LND) la putere din 2015.
Corespondenții de presă relatează că primăria capitalei, Rangoun, a fost ocupată de armată. Aeroportul internațional a fost, de asemenea, blocat de militari, iar telecomunicațiile – internet, portabile – sunt grav perturbate.
Într-un mesaj transmis prin rețele de socializare, Aung San Suu Kyi a chemat populația „să nu accepte” puciul militar.
Reacții internaționale imediate
Statele Unite și Australia au cerut imediat eliberarea liderilor LND și restabilirea democrației.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres,”a condamnat cu fermitate” arestarea șefei guvernului birman, Aung San Suu Kyi. Ceea ce s-a petrecut în Birmania, a spus Guterres, „dă o lovitură reformelor democratice” din această țară. A devenit urgentă convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a analiza ultimele evenimente intervenite în Birmania, a declarat un diplomat de la ONU, sub anonimat.
„Statele Unite se opun oricărei tentative de modificare a rezultatelor recentelor alegeri, sau de împiedicare a tranziției democratice în Birmania, și vor acționa împotriva responsabililor dacă aceste măsuri (arestările) nu sunt abandonate”, se spune în comunicatul purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Secretarul de stat Antony Blinken a cerut armatei birmane să elibereze toți responsabilii guvernului birman și liderii societății civile și să respecte voința poporului birman exprimată la alegerile din 8 noiembrie.
Foto: By Claude TRUONG-NGOC – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29137748