În luna mai 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,8%, potrivit INS.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 6,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,0%.
În perioada 1.I-31.V.2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada 1.I-31.V.2020 ca serie brută cu 5,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%.
Mai 2021 comparativ cu aprilie 2021
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 0,7%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-2,7%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 12,2%, respectiv cu 0,6%.
Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-5,5%) şi la clădirile rezidenţiale (-3,2%).
Lucrările de construcţii inginereşti au crescut cu 4,3%.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,8%, scădere înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,9%), lucrările de construcţii noi (-8,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-0,7%).
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-8,9%), construcţiile inginereşti (-6,0%) şi la clădirile rezidenţiale (-4,8%).
Mai 2021 comparativ cu mai 2020
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 6,1%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+14,7%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 8,9%, respectiv cu 7,6%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 40,6%. Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 4,4%, respectiv cu 1,3%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 7,0%. Pe elemente de structură s-a evidenţiat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 14,8%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-7,4%).
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+37,6%). Lucrările de construcţii inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 2,5%, respectiv cu 1,1%.
Perioada 1.I-31.V.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.V.2020
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 5,5%. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 12,8%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-11,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,8%).
Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale (+23,9%) şi la construcţiile inginereşti (+0,3%) Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,5%.
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+8,3%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,7%, respectiv cu 8,1%. Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+13,1%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,4%.
Informaţii suplimentare:
– Indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii.
– Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti).
-Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.
- Pe lângă indicii de volum în construcţii (serie brută), se calculează lunar şi indici ajustaţi cu numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate prin metoda regresivă, folosindu-se pachetul de programe JDEMETRA+ versiunea 2.2.0 (metoda TRAMO/SEATS), metodă recomandată de regulamentele europene referitoare la indicatorii pe termen scurt (Regulamentul Consiliului nr.1165/1998).