Lucrările de reparaţii şi întreţinere au susţinut sectorul construcţiilor

În luna aprilie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 14,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,8%, potrivit INS.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 15,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,5%.

În perioada 1.I-30.IV.2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada 1.I-30.IV.2020 ca serie brută cu 5,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%.

Aprilie 2021 comparativ cu martie 2021

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 14,5%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+31,4%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+23,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+10,3%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+22,8%), clădirile nerezidenţiale (+20,1%) şi construcţiile inginereşti (+6,4%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,8%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+28,3%), lucrările de construcţii noi (+9,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,1%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+19,5%), clădirile rezidenţiale (+18,6%) şi la construcţiile inginereşti (+1,2%).

Aprilie 2021 comparativ cu aprilie 2020

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 15,4%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+26,6%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,0%, respectiv cu 0,7%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile rezidenţiale (+49,7%), clădirile nerezidenţiale (+14,3%) şi la construcţiile inginereşti (+1,0%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 10,5%. Pe elemente de structură s-a evidenţiat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 21,0%.

Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-12,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,1%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale cu 42,4%, respectiv cu 12,1%. Lucrările de construcţii inginereşti au scăzut cu 2,7%.

Perioada 1.I-30.IV.2021 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2020

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 5,7%. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 12,4%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-11,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-5,6%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+18,1%), construcţiile inginereşti (+2,9%) şi clădirile nerezidenţiale (+0,4%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+7,1%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,6%, respectiv cu 7,2%.

Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile rezidenţiale (+6,7%) şi la construcţiile inginereşti (+0,8%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 2,1%.

Informaţii suplimentare:

Indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii. Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti).

Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.

Pe lângă indicii de volum în construcţii (serie brută), se calculează lunar şi indici ajustaţi cu numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate prin metoda regresivă, folosindu-se pachetul de programe JDEMETRA+ versiunea 2.0 (metoda TRAMO/SEATS), metodă recomandată de regulamentele europene referitoare la indicatorii pe termen scurt (Regulamentul Consiliului nr.1165/1998)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW