Lukașenko a ajuns să ordone deturnarea unui avion civil cu destinație în altă țară pentru a aresta un opozant


Portalul opoziției din Belarus, Nexta, a anunțat că, duminică, fondatorul și fostul redactor șef al site-ului, Roman Protasievici, a fost arestat imediat după aterizarea de urgență la Minsk a avionului civil ce efectua un zbor de la Atena cu destinația Vilnius, în Lituania. Avionul, un Boeing 737 al companiei Ryanair, a fost deviat de la traiectoria sa în urma unei false alarme cu bombă . Site-ul Nexta precizează că Protasievici era pus în urmărire de autoritățile lui Lukașenko, figurând pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste”, de fapt unul dintre animatorii manifestațiilor împotriva realegerii frauduloase a lui Lukașenko în august 2020 la președinția țării și principalul distribuitor în afara granițelor a informațiilor despre protestele din Belarus.
Ce s-a întâmplat, de fapt: Niște „misterioși pasageri” aflați la bordul avionului au cerut aterizarea urgentă a avionului la Minsk, invocând existența unei bombe la bord. Informații încă neconfirmate vorbesc și despre un conflict intervenit între unii pasageri și echipajul avionului. Autoritățile de la Minsk au reacționat imediat trimițând, la ordinul personal al președintelui Lukașenko, un avion de vânătoare și un elicopter pentru a escorta avionul civil al companiei Ryanair. La sol, perchezițiile efectuate au demonstrat că era vorba de o alertă falsă, dar opozantul Roman Protasievici a fost arestat. Tânărul de 26 ani era pus sub urmărire încă din luna noiembrie de către serviciile de securitate, sub acuzația de „activități teroriste” pentru care este pasibil, potrivit legislației încă în vigoare în Belarus, de pedeapsa cu moartea.

În Belarus continuă represiunile, presiunile europene rămân fără efect

Sunt vizați inclusiv jurnaliștii, presa și rețelele sociale jucând un rol foarte important în mobilizarea manifestanților împotriva regimului. O parte a liderilor opoziției s-au refugiat în Lituania, unde sunt protejați de regim. Înverșunarea împotriva opoziției, spun surse locale citate de RFI, a atins astfel de cote încât șeful statului a ajuns să deturneze avioane civile pentru a aresta un opozant. Semnalul de duminică al regimului Lukașenko este unul „puternic”, „spectaculos”, relevă comentatori europeni, arătând că el este gata de orice pentru a lichida opoziția și că presiunile pe care Uniunea Europeană încearcă să le exercite împotriva represiunilor fără precedent înregistrate în Belarus sunt literă moartă.
Duminică, liderii Uniunii Europene, în frunte cu cei ai Germaniei, Franței, Poloniei, au cerut autorităților din Belarus să permită „tuturor pasagerilor” aflați la bordul avionului deturnat să-și continue călătoria, calificând cele întâmplate drept „acte total inacceptabile”. Primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, le-a calificat drept „acte de terorism de stat” și a cerut președintelui Consiliului European, Charles Michel, ca să înceapă de urgenţă luarea în discuție a unor „sancțiuni imediate” împotriva Belarus, mai ales că luni și marți are loc un summit european. Germania a cerut o „explicație imediată” în legătură cu deturnarea avionului, iar Franța a calificat deturnarea ” totalmente inacceptabilă”. Președintele Lituaniei, a cărui țară i-a acordat lui Roman Protasievici statut de refugiat, a condamnat și domnia sa deturnarea avionului civil, catalogându-l drept un ” act abject”, „fără precedent”.

Jens Stoltenberg cere anchetă internaţională după incidentul aerian din Belarus

Deturnarea de către Belarus a unui avion de linie, forţat să aterizeze la Minsk, reprezintă un „incident grav şi periculos”, a declarat secretarul general al NATO, care a cerut o anchetă internaţională. „Monitorizăm cu atenţie aterizarea forţată din Belarus a zborului comercial către Vilnius şi arestarea opozantului Roman Protasievici. Acesta este un incident serios şi periculos care necesită o anchetă internaţională. Belarus trebuie să asigure revenirea la destinaţie în siguranţă a tuturor pasagerilor şi membrilor echipajului”, a declarat duminică, pe Twitter, Jens Stoltenberg.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Bine ca fu doar „bela…” si nu fu cel din „…” / cel ce-l dobori pe avionul sud coreean, in urma cu vreo 40 de ani !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW