MAE condamnă deformarea realității istorice de către Ambasada Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe condamnă declarațiile făcute de Ambasada Rusiei în România, pe pagina sa oficială de Facebook, asupra evenimentelor care au precedat ultimatumul sovietic din 1940 și urmările acestuia, înfățișând o prezentare trunchiată și deformată a istoriei relațiilor româno-ruse.

Reiterăm și pe această cale poziția MAE conform căreia trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații și opinii nefundamentate. În acest sens, reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța Comisiei comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv să analizeze istoria relațiilor dintre România și Federația Rusă.

Continuarea lucrărilor acestei Comisii ar putea ajuta Ambasada Federației Ruse să-și actualizeze cunoștințele istorice și să aibă intervenții constructive, a declarat MAE.

Poziția MAE se datorează mesajului postat pe Facebook, de Ambasada Rusiei la Bucureşti, intitulat: ”Anul 1940 în Basarabia: astfel a fost în realitate…” în care este prezentată varianta Moscovei despre ocuparea Basarabiei și se susține, printre altele, că ”trupele sovietice au fost întâmpinate de populația locală cu bucurie și chiar exaltare”.

Potrivit textului, „ În urmă cu 79 de ani, Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodată aderarea Basarabiei la Regatul României, a trimis Guvernului român o notă, oferind – în scopul de a restabili dreptatea – să se procedeze împreună cu România pentru soluţionarea imediată a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietică”. De asemenea, „După ce s-a pronunţat acordul părţii române de a-şi retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata Roşie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei şi a Bucovinei de Nord”, mai precizează Ambasada Rusiei la Bucureşti

„Continuarea promovării de către misiunea Federației Ruse a “episoadelor istorice” este una neconstructivă, care nu ajută la construirea unei relații pragmatice bazată pe respect reciproc”, informează MAE.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Daca trupele romane se opreau pe Nistru si nu continuau razboiul alaturi de Hitler nu zic ca nu pierdeam oricum Basarabia ci -poate – despagubirile de razboi nu ar fi fost atat de impovaratoare !
    Altceva insa deranjeaza opinia publica din Romania : oficialii guv. dancila sunt peste tot prezenti la comemorarile evreiesti legate de Holocaust ; foarte bine ; dar NU AM AUZIT NICI UN OFICIAL ROMAN SA COMEMOREZE DEPORTARILE SASILOR SI ROMANILOR in general !
    CLICA DE JNAPANI AI PESEDEILOR HABAR NU ARE CA EXISTA MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI SI REZISTENTEI DE LA SIGHETUL MARMATIEI ! EXCREMENTELE PESEDISTE SI-AU BATUT JOC DE MEMORIA CELOR CE AU LUPTAT SI REZISTAT , DUPA CEL DE-AL DOILEA RAZBOI, IMPOTRIVA SAMAVOLNICIILOR GUVERNULUI MARIONETA PROMOSCOVIT, DE LA ion iliescu LA HAHALERELE SI NEMERNICII PESEDISTI DE AZI !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW