Mai puțin de 1% din populația Angliei deține jumătate din suprafața țării

«The Guardian» publică rezultatele studiului unui scriitor militant britanic din care reiese că o mare parte din teritoriul Angliei aparține în continuare aristocrației, inclusiv familiei regale. În schimb, esența populației britanice nu posedă decât 5% din terenuri, iar organizațiile caritabile 2%.

Cui aparține Anglia?, se întreabă scriitorul Guy Shrubsole în titlul cărții sale ce se va afla în librării la începutul lunii mai. Concluzia sa, reprodusă de cotidianul «The Guardian», e fără drept de apel: o imensă parte a teritoriului țării aparține unei infime minorități a populației. Autorul, militant în asociația «Prietenii Terrei», a studiat cu sârg hărți și date înscrise în documente administrative britanice pentru a putea constitui o hartă a proprietăților din Anglia. Prima constatare: 25.000 de proprietari, respectiv mai puțin de 1% din populația țării, posedă jumătate din teritoriu. Printre marii proprietari menționați de autorul cercetării mai sus menționate figurează, de pildă, familia regală, care posedă 1,4% din pământurile Angliei, ducele de Buccleuch, președintele unui holding ce revendică… 576 proprietăți, sau antreprenorul Sir James Dyson, inventatorul aspiratorului cu același nume, iar de câțiva ani lansat într-un proiect vizând construirea mașinilor electrice.

Guy Shrubsole subliniază, de fapt, ponderea aristocrației și a nobilimii engleze care, conform calculelor făcute, posedă în jur de 30% din pământurile Angliei. Este o cifră probabil subestimată, întrucât 17% din proprietarii încă necunoscuți sunt probabil tot aristocrați care nu și-au vândut niciodată proprietățile și deci nu apar în registrele administrației. Sectorul privat normal posedă, potrivit calculelor lui Guy Shrubsole, 18% din restul terenurilor Angliei, iar sectorul public – inclusiv universitățile – 8% dintre ele. În final, concluzionează scriitorul, esența populației Angliei nu posedă decât 5% din terenurile Angliei, după care adaugă: dacă teritoriul ar fi distribuit în mod egal ansamblului populației țării, fiecare ar poseda o suprafață de circa 4.000 metri pătrați.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW