Managerii sunt optimişti: Economia este pe creştere

Creștere a activității în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii;

▪ Relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul;

▪ Creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.
Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%), potrivit INS. Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se estimează cea mai mare creștere (sold conjunctural +33%), urmată de activitățile de fabricare a hârtiei și a produselor din hârtie (sold conjunctural +29%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna iulie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).

Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creșterea acestora (sold conjunctural +38%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Managerii societăţilor comerciale estimează o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +27%).

Servicii

Conform estimărilor din luna iulie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%). În sectorul de servicii se estimează o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +12%).

Primul ministru, încurajat de datele statistice

Pe pagina sa de Facebook, primul ministru Florin Cîţu nu a ratat ocazia de a puncta rolul major al investiţiilor la creşterea economică: „Investițiile publice au crescut: 21,35 de miliarde de lei în primele 6 luni din 2021, cu 32,4% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Românii trebuie să știe: investim în România!

O altă premieră: în primul trimestru din 2021, avem o creștere economică bazată doar pe investiții, nu pe consum. România se dezvoltă sănătos, pe principii liberale!”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW