Manifestații la Glasgow, în ajunul deschiderii summitului COP26

Mai multe sute de persoane s-au aflat sâmbătă, în ajunul deschiderii Conferinței mondiale ONU consacrate luptei împotriva schimbărilor climatice COP26, pe străzile orașului Glasgow din Scoția, încercând să forțeze liderii lumii să acționeze mai rapid și eficient împotriva încălzirii Terrei. Mulți dintre cei prezenți la manifestație sosiseră la Glasgow după un marș de mai multe mii de kilometri. Agențiile internaționale de presă semnalează că protestatari sosiți din Spania, Belgia și chiar din Scoția au defilat în centrul orașului purtând panouri pe care era scris «Vrem acțiune acum», «Vrem fapte, nu vorbe», «Stop energiei pe bază de combustibili fosili». «Așteptăm măsuri mai ambițioase, așteptăm ca liderii noștri politici să fie conștienți de urgența situației climatice actuale, întrucât copiii noștri, nepoții noștri riscă să trăiască într-o lume mult mai complicată ca urmare a perturbărilor climatice serioase», a declarat belgianul Dirk Van Esbroeck, în vârstă de 68 ani, tată a 7 copii și 12 nepoți. Împreună cu alți 20 membri ai grupului «Bunicii în apărarea climei» au sosit cu trenul până la Edinbourg, de unde pe jos, într-un marș, au ajuns la Glasgow sâmbătă, înaintea începerii COP26.

«Suntem aici pentru a cere dreptate climatică»

Militanți ai organizațiilor civile luptătoare pentru apărarea împotriva efectelor schimbărilor de climă din mai multe țări sunt așteptați în următoarele zile la Glasgow. Surse locale spun că sunt așteptate peste 100.000 de persoane pentru a lua parte la o uriașă manifestație vinerea viitoare. «Suntem aici pentru a cere dreptate climatică» în favoarea țărilor din sudul Europei, a declarat pentru AFP o tânără sosită pe jos din Spania. COP26, a spus ea, «este o ultimă șansă» pentru a determina luarea de măsuri concrete. Studenta Maciej Walczuk a reamintit că, până acum, au mai avut loc alte 25 COP, fără ca în urma lor să se fi produs vreo schimbare, iar situația climatică a devenit și mai proastă. Ea speră ca această COP26 să fie diferită, «care să se angajeze la acțiune pentru salvarea de vieți».

Potrivit agenției Reuters, circa 10.000 de agenți ai forțelor de ordine din întreaga țară au fost aduși la Glasgow pentru a menține ordinea până la 12 noiembrie, cât va dura acest important eveniment organizat în Scoția.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW