luni, 10 august, 2020
29.2 C
București

Mars de instructie pe Dunare, cu escale in cinci porturi

În perioada 5-16 mai, patru nave militare fluviale execută activităţi de instrucţie pe fluviul Dunărea. Vedeta Fluvială 154 şi Vedeta Fluvială 157, din cadrul Divizionului 88 Vedete Fluviale, vor desfăşura exerciţii de menţinere şi de perfecţionare a capacităţii operaţionale, actualizând totodată baza de date privind navigaţia fluvială pe tronsonul Tulcea-Sfântu Gheorghe. Luni, 6 mai, cele două nave militare vor participa la activităţile dedicate Zilei localităţii Sfântul Gheorghe din Delta Dunării.

În acelaşi timp, Monitorul 47 şi Vedeta Blindată 178, din cadrul Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, vor executa, de la Brăila până la Orşova, un marş de instrucţie în vederea perfecţionării deprinderilor ofiţerilor în conducerea navelor şi a echipajelor pentru exploatarea tehnicii de luptă şi a armamentului de la bord. Cele două nave militare vor ajunge în portul Calafat, în seara zilei de miercuri, 8 mai, iar publicul din acest oraş-port dunărean le va putea vizita joi, 9 mai.

La Calafat, marinarii militari, sub comanda Generalului de Marină Nicolae Dumitrescu-Maican, au obţinut o victorie importantă, în anul 1877, în Războiul de Independenţă, când au bombardat şi au scufundat monitorul turcesc “Podgoriţa”. Pentru a marca acest moment din lupta pentru obţinerea Independenţei de Stat a României, militarii Forţelor Navale Române vor participa, joi, 9 mai, la ceremonialul militar şi religios organizat de Primăria municipiului Calafat, la Monumentul Războiului de Independenţă din Calafat, cu ocazia sărbătoririi zilei de 9 Mai, pentru a aduce în atenţia publicului faptele de vitejie ale militarilor români din Războiului de Independenţă (1877-1878) şi din cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Monitorul 47 şi Vedeta Blindată 178 îşi vor continua marşul de instrucţie pe Dunăre şi vor mai face escale în Portul Drobeta Turnu-Severin (sâmbătă, 11 mai; program de vizitare în intervalul orar 09.00-12.00), în Portul Orşova (duminică, 12 mai; program de vizitare în intervalul orar 08.00-11.00) şi în Portul Giurgiu (marţi, 14 mai; program de vizitare în intervalul orar 14.00-18.00).

Navele îşi vor încheia misiunea joi, 16 mai, când vor acosta în Portul Militar Brăila. La bordul navelor fluviale, pe perioada celor zece zile de instrucţie pe Dunăre, se vor afla şi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari ai Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu”.

Una dintre misiunile principale ale Flotilei Fluviale “Mihail Kogălniceanu” este asigurarea securităţii căilor de comunicaţii şi a graniţei fluviale a României, pentru libera circulaţie a traficului de mărfuri şi de persoane.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Liban: Noi apeluri la manifestații anti-regim, după incidentele violente cu forțele de ordine de sâmbătă

Alegerile parlamentare anticipate sunt singura ieșire din criza profundă ce a lovit Libanul, a afirmat, într-un discurs...

Afganistan: Surprinzătorul acord privind eliberarea a 400 talibani vinovaţi de crime grave deschide calea unor tratative de pace

Negocierile de pace istorice între Kabul și insurgenţii talibani "sunt pe punctul de a începe", a anunțat...

75 de ani de la bombardamentele atomice la Hiroshima și Nagasaki

Acum 75 de ani, "Little Boy"devasta la 6 august Hiroshima. Ucidea 140.000 persoane (80.000 pe loc, restul...