Comisia Europeană a lansat ieri în consultare publică o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformeleonlinecare nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurareaunui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Acest demers reprezintă un pas esențial în direcția creării unui mediu digital mai sigur și mai securizat pentru copii în întreaga Uniune Europeană. Documentul este disponibil pe pagina Comisiei Europene, aici.
Orientările adoptă aceeași abordare bazată pe riscuri care stă la baza Regulamentului privind serviciile digitale, recunoscând că diferite platforme online prezintă niveluri variate de risc pentru minori. Acest lucru asigură că platformele își pot adapta măsurile la serviciile lor specifice, evitând restricții nejustificate asupra drepturilor copiilor la participare, informare și libertate de exprimare. În lista neexhaustivă a măsurilor recomandate se regăsesc:
- implementarea unor măsuri de asigurare a vârstei pentru a reduce expunerea minorilor la conținut inadecvat, cum ar fi pornografia sau alte tipuri de conținut necorespunzător vârstei;
- configurarea implicită a conturilor minorilor ca fiind private, reducând astfel riscul contactului nesolicitat de către persoane străine;
- ajustarea sistemelor de recomandare pentru a evita promovarea conținutului potențial dăunător;
- facilitarea posibilității minorilor de a bloca sau dezactiva alți utilizatori și de a refuza adăugarea în grupuri fără acordul lor expres, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de hărțuire pe internet;
- promovarea unor canale de raportare adaptate copiilor și asigurarea asistenței pentru utilizatori adaptată copiilor.
Observațiile asupra măsurilor propuse pot fi transmise prin intermediul site-ului Comisiei Europene, aici, până la data de 10 iunie 2025. Toți actorii interesați – copii, părinți, autorități naționale, furnizori de servicii intermediare și experți – sunt invitați să contribuie cu puncte de vedere și recomandări.
Măsurile recomandate de Comisia Europeană prin Orientări au fost dezvoltate în urma unor ample consultări cu părțile interesate, inclusiv cu ambasadorii tineri ai inițiativei Better Internet for Kids (BIK+), cu furnizori de platforme online și cu experți ai societății civile și ai mediului academic, dar și cu coordonatorii serviciilor digitale din țările membre. Scopul Orientărilor este să sprijine platformele online accesibile minorilor în respectarea prevederilor art. 28 alin. (1) din Regulamentul privind serviciile digitale, privind protejarea confidențialității, siguranța și securitatea copiilor.
În paralel, Comisia Europeană lucrează la dezvoltarea unei aplicații de verificare a vârstei care va proteja viața privată a utilizatorilor și va funcționa ca o soluție temporară până la lansarea oficială a Portofelului Digital European, prevăzută pentru sfârșitul anului 2026. Această aplicație open-source, în versiune beta, este deja disponibilă pe platforma GitHub.
Așa cum prevede articolul 28 din Regulamentul privind serviciile digitale, Comisia Europeană poate emite orientări pentru a oferi asistență furnizorilor de platforme online în instituirea unor măsuri adecvate și proporționale pentru a asigura un nivel ridicat de confidențialitate, siguranță și securitate a minorilor în cadrul serviciului lor.