marți, 31 martie, 2020
4.4 C
București

Măsuri urgente în Franța pentru a împiedica intrarea pestei porcine africane

Ministerul francez al Agriculturii i-a convocat vineri după-amiază, într-o reuniune urgentă, pe reprezentanții întregii filiere porcine, în special pe crescătorii de porci, pentru a se face o evaluare a situației după descoperirea în Belgia a două cazuri de pestă porcină africană la mistreți.

La reuniunea de vineri, întreaga filieră porcină (crescători, tranportatori, abatoare, veterinari și chiar vânători) a discutat măsurile ce trebuie imediat luate pentru a se evita propagarea maladiei și în teritoriul Franței, în special pentru protejarea crescătoriilor de porci, au anunat reprezentanți ai Direcției generale a alimentației (DGAL). S-a atras atenția asupra modului în care poate intra și în Franța pesta porcină africană, care nu este contagioasă pentru om, dar se transmite de la un animal la altul, inclusiv pe alte căi: deplasarea vehiculelor, a persoanelor din zone contaminate, sau prin produse alimentare.

Limitarea vânatului în zonele limitrofe Belgiei

În planul de acțiune ce a fost decis la reuniunea de la Ministerul Agriculturii există două planuri de «luptă»: cel al crescătoriilor și cel al faunei sălbatice, a precizat directorul general adjunct al DGAL. Pentru planul animalelor sălbatice, sunt stabilite restricții la vânat în comunele învecinate cu Belgia, pentru a se evita deplasarea animalelor eventual contaminate. Vor fi cutreierate pădurile din zonele de frontieră pentru a supraveghea starea de sănătate a porcilor mistreți și a descoperi eventuali porci morți și proveniența lor.

Măsuri severe de dezinfecție

În ce privește sectorul crescătoriilor de porci, autoritățile vor proceda, în esență, la revenirea și respectarea cu strictețe a regulilor de biosecuritate pentru evitarea introducerii virusului în crescătorii, în special în zonele situate de-a lungul frontierei cu Belgia (Ardenne, Meuse, Moselle, Meurthe-et-Moselle). Cum se va proceda: nu va fi permis accesul în crescătorii al oricăror persoane sau vehicule care nu au autorizarea exploatantului și nu trec prin filtru de dezinfectare. Sunt luate, în plus, severe măsuri de curățenie, dezinfecție, deratizare. Crescătorii vor veghea, de asemenea, cu măsuri specifice de izolare, la evitarea contactului porcilor din crescătorii cu animale sălbatice, în special cu porci mistreți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

Cum pot aplica companiile pentru amânarea ratelor

Între reacțiile pe care Guvernul României le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului...

Sindicatele solicită autorităților să înceapă un dialog deschis

„Criza medicală este doar începutul unei noi etape în existența umană și este însoțită de o criză...

Zentiva va crește producția de metamizol sodic cu până la 300%

Zentiva își ajustează procesele pentru a majora producția de metamizol sodic, ca răspuns la cererea crescută din...

TRENDING