În perioada 23 – 26 mai a.c., Ministerul Antreprenoriatului și Turismului participă la întâlnirea generală a ETC (European Travel Commission), structură asociativă ce reunește Organizațiile Naționale de Turism ale țărilor Europene, cu scopul de a susține dezvoltarea durabilă a Europei ca destinație turistică. Evenimentul se desfășoară în Tallinn, Estonia, oraș desemnat Capitala Europeană Verde a anului 2023.
În prima zi de lucru, membrii participă la forumul pe tema schimbărilor climatice, una dintre principalele probleme ale lumii de azi, cu ramificații semnificative în industria turismului. Din acest punct de vedere, România este un exemplu de bune practici în zona de ecoturism, cu 5 destinații certificate la momentul actual.
Discuțiile din cea de a doua zi fac referire la Raportul Anual elaborat de ETC, privind: tendințele înregistrate de sectorul turistic european în 2022, precum și previziunile pentru 2023, programele de cercetare desfășurate de ETC anul trecut și rezultatele acestora, sustenabilitatea și încurajarea acesteia în turismul european, promovarea destinațiilor europene în afara continentului, marketingul digital și colaborarea cu actorii privați din domeniu.
Legat de tendințele sectorului turistic european în 2022, este important de menționat reziliența acestuia în fața provocărilor ridicate de războiul din Ucraina, criza energetică, lipsa de forță de muncă, inflația ridicată și posibila recesiune economică. În ciuda acestor condiții, turismul în Europa a reușit să atingă aproape 80% din nivelurile pre-pandemice, cu 585 de milioane de sosiri de turiști. Previziunile anului 2023 cuprind inclusiv o recuperare completă a sosirilor străine înainte de pandemie în Europa până în 2025, călătoriile interne se vor recupera cu un an mai devreme, în 2024. Totodată, se subliniază necesitatea ca turismul să fie mai inclusiv și accesibil, să abordeze supraturismul și problemele de mediu și să îmbunătățească reziliența și competitivitatea sectorului prin abordări inovatoare și durabile.
ETC a efectuat o analiză și asupra sentimentului general în ceea ce privește călătoriile în și spre Europa. Rezultatele acesteia evidențiază incertitudinile turiștilor în ceea ce privește posibile viitoare călătorii, rezultate în principal din restricțiile legate de pandemie impuse la începutul lui 2022 precum și izbucnirea războiului din Ucraina. Totuși, sunt câteva aspecte importante cu influență pozitivă asupra percepției și sentimentelor turiștilor. Printre acestea se numără prezența opțiunilor sustenabile pe varii verticale de călătorie precum și diversitatea tradițiilor și ale obiceiurilor pe întreg continentul European.
Un alt punct de pe agendă este și Strategia ETC pentru 2030, dezvoltată pe parcursul anului anterior și ajunsă în faza finală de validare de către membrii. ESF 2030 reflectă angajamentul ETC de a forma un viitor mai durabil și mai favorabil pentru industria turismului european. Se concentrează pe valorificarea turismului ca forță pentru bine și aprofundarea brandului european prin promovarea valorilor continentului de libertate, egalitate și solidaritate. Strategia urmărește echilibrarea creșterii economice cu exigențele sociale și de mediu, asigurând astfel o dezvoltare responsabilă și durabilă a turismului.
De asemenea, pe agenda celei de a doua zile se află și alegerea noii conduceri a ETC.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului este reprezentat la întâlnire de către domnul George-Bogdan Borună, director general al Direcției Generale de Turism.