Grecia și Turcia par să fi optat pentru calmarea crizei ce le opune în Mediterana orientală, ambele țări declarându-se gata să înceapă negocieri, la capătul a două săptămâni de tensiuni exacerbate chiar de manevre militare rivale. Surse informate citate de corespondenți ai agențiilor de presă relatează că anunțul privind începerea unor negocieri intervine după ultima conferință telefonică (precedată de nenumărate altele anterioare) între Recep Erdogan și dna Angela Merkel, dna cancelar având rolul de mediator între cele două țări, avându-l alături pe președintele Consiliului European, Charles Michel.
Surse de la Ankara spun că părțile „sunt gata să înceapă negocieri exploratorii privind criza din Mediterana orientală unde ele își dispută zone potențial bogate în gaze naturale”.
În discuțiile cu Angela Merkel -spun sursele – Recep Erdogan a cerut ca interesul pentru calmarea crizei în Mediterana orientală „să fie elen însoțit de măsuri reciproce”.
La Atena, Ministerul de Externe a indicat doar că negocierile vor avea loc „în curând”, la Istanbul, fără precizarea datei la care vor începe.
Așa cum se știe, Turcia și Grecia, ambele țări membre ale NATO, sunt în dispută în legătură cu zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana orientală, în zone sub suveranitate greacă. Criza din relațiile Turciei cu Grecia se află și pe agenda summitului UE din 24 și 25 septembrie de la Bruxelles, după ce acest subiect a fost amânat de la summitul european de la începutul lunii octombrie, când mai multe țări , în frunte cu Franța, au cerut sancționarea Turciei.
Semnale de calmare a crizei au venit în cele din urmă și de la Paris care, așa cum se știe, s-a situat categoric de partea Greciei. A avut loc o convorbire telefonică între Emmanuel Macron și Recep Erdogan, în ciuda faptului că în ultimele săptămâni între aceștia a avut loc un schimb de replici extrem de dure.
Era si timpul sa opteze pentru calmarea crizei, vremea „muschilor” s-a dus demult . Acum este vremea intelepciunilor, ori nimic .