Statele membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European au decis miercuri prelungirea cu un an a acordului privind scutirea de taxe vamale acordată Ucrainei începând din 2022. Sunt prevăzute însă de acum încolo niște „mecanisme de salvgardare” privind importurile de carne de pasăre, ouă și zahăr, precum și unele cereale (porumb, orz și ovăz), dar nu și grâul în stadiul actual.
Comentând noile măsuri, cotidianul francez de profil economic „Les Echos” afirmă că instituțiile europene încearcă astfel să calmeze revolta agricultorilor europeni, în special a celor din Polonia, țară având frontieră cu Ucraina. În Franța, ca și în unele țări vecine cu Ucraina, au avut loc și continuă, în diverse forme, acțiuni, luări de poziție apropiate de cele ale agricultorilor polonezi.
În noaptea de marți spre miercuri, statele Uniunii Europene și Parlamentul European s-au înțeles, deci, asupra plafonării unor importuri agricole ucrainene scutite de taxe vamale. Ouăle, carnea de pasăre, zahărul, ovăzul, porumbul și mierea sunt primele implicate în noua măsură de plafonare a produselor agricole scutite de taxe vamale și are valabilitate încă un an, începând din iunie. Scutirea inițială a fost instituită în 2022, în contextul ajutoarelor destinate Ucrainei, victimă a agresiunii ruse. Mecanismul de salvgardare stabilit plafonează de facto volumul importurilor de produse mai sus menționate la nivelul mediu al importurilor din 2022 și 2023. Dincolo de aceste „praguri” se reimpun taxe vamale obișnuite. Franceinfo relatează că Franța a solicitat ca la plafonare să fie avute în vedere și cifrele anului 2021, ceea ce nu a fost acceptat. Ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, a avertizat deja că Franța va veni cu unele amendamente la textul inițial al acordului mai sus menționat. În esență, amendamentele vor viza o extindere a numărului de cereale vizate de acord, invocând necesitatea solidarității cu Ucraina, dar nu cu prețul destabilizării piețelor de cereale. În cele din urmă, eurodeputații au obținut din partea Comisiei Europene angajamentul ferm de a acționa în cazul creșterii importurilor de grâu, respectiv angajamentul de a acționa mai rapid, în maximum 14 zile, nu în 21 de zile ca până acum, atunci când pragurile plafoanelor admise sunt depășite.
Membrii Uniunii Europene și PE au ajuns la un acord privind plafonarea unor importuri agricole din Ucraina
Lăsați un comentariu