Lech Walesa îl propune pe Aleksei Navalnîi la Premiul Nobel pentru Pace

Polonezul Lech Walesa, figură emblematică a luptei pentru libertate în perioada comunismului, a adresat joi o scrisoare Comitetului Nobel, în care a propus candidatura la Premiul Nobel pentru Pace a neînfricatului opozant al Kremlinului și a lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi. Pasaje din scrisoarea respectivă au apărut în cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza”. Lech Walesa justifică propunerea sa prezentându-l pe Aleksei Navalnîi drept un „adevărat erou” în lupta împotriva unui regim corupt, pentru respectarea drepturilor și libertăților omului.

Corespondenți ai presei străine la Moscova au anunțat că joi, din spatele gratiilor, Aleksei Navalnîi a lansat pe Instagram un apel în care cere susținătorilor săi să „depășească frica” și să „elibereze Rusia de hoții aflați la putere”. „Ei, spune Navalnîi, se pot menține la putere, utilizând-o pentru îmbogățire personală, bazându-se doar pe frica noastră… Dar noi, depășind frica, putem să ne eliberăm patria de această bandă de hoți care o ocupă în acest moment”, scrie Navalnîi în mesajul său.

Numeroase organizații neguvernamentale, presa rusă și capitalele occidentale au denunțat în aceste zile represiunile brutale la care au recurs forțele de poliție împotriva manifestațiilor pro-Navalnîi din 23, 31 ianuarie şi 2 februarie, prilej cu care au fost operate, la nivelul țării, în jur de 10.000 de arestări, ceea ce reprezintă un adevărat record.


Foto: By MEDEF – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10010548

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW