Michel Barnier: Brexitul a lăsat urmări ambelor părți . A fost un final”perdant-perdant”

„A fost un final perdant-perdant”, a spus deschis Michel Barnier, negociatorul-șef al Brexitului din partea Uniunii Europene, într-un interviu radiodifuzat, preluat de „Le Figaro”. În opinia sa, divorțul dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit va lăsa urmări, va avea un efect de „slăbire” asupra ambelor părți. S-a văzut acest lucru în dificultățile întâmpinate de întreprinderi, cele cu care se confruntă cei din pescuit. Dar, a atras atenția Barnier, să privești lucrurile din afară este cu totul diferit dacă ești în interior.

Michel Barnier spune, totuși, că are sentimentul misiunii îndeplinite prin semnarea celor două acorduri: unul politic și instituțional și un altul economic și comercial. „Interesele diverselor țări membre ale UE sunt un pic diferite… Am încercat să ascult toată lumea, să respect toată lumea. Am spus adevărul tuturor în același timp și asupra tuturor subiectelor”, a ținut să sublinieze Barnier.

O supraveghere reciprocă

Referindu-se la acordul semnat in extremis, de Crăciun, între UE și Regatul Unit, Michel Barnier insistă asupra unui element-cheie din conținutul lui – supravegherea reciprocă privind ajutoarele publice și abaterile de la norme. „Avem o supraveghere reciprocă. Dacă apare o distorsionare a concurenței, cealaltă parte poate reacționa… Această idee s-a aflat în centrul discuțiilor de-a lungul a patru ani. Am găsit modalitățile de a ține sub control divergențele, vom vedea pe parcurs cum vor evolua lucrurile”, a promis Michel Barnier.

Pentru viitor, el îi avertizează pe „demagogi” și pe „nostalgici” care profită acum de nemulțumirile sociale: „Atenție!, spune Barnier. Cei care proslăveau ieșirea din UE nu o mai fac. Brexitul a arătat că Uniunea Europeană nu este o închisoare, se poate ieși din ea, dar trebuie să-ți asumi consecințele„.

Foto: By Foto-AG Gymnasium Melle, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30983871

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW