21.5 C
București
duminică, 16 mai

Ursula von der Leyen cere țărilor UE să ia „măsuri îndrăzneţe” anti-Covid și o coordonare a strategiilor lor

Comisia Europeană a propus miercuri celor 27 guverne europene adoptarea unor măsuri „îndrăznețe” împotriva pandemiei de Covid-19 în Europa, în fața unei explozii – pe care o consideră „alarmantă” – a noilor cazuri de infectare cu virusul ucigaș. Le-a cerut, de asemenea, o ameliorare a coordonării lor în lupta pentru salvarea de vieți.

„Relaxarea unor măsuri restrictive în perioada lunilor de vară”, se subliniază într-un comunicat al Comisiei, „nu a fost întotdeauna însoțită de decizii care să permită constituirea unei capacități de reacție corespunzătoare”. Motiv pentru care Comisia Europeană sugerează guvernelor naționale să-și coordoneze propriile strategii în efectuarea testelor și să recurgă în mai mare măsură la teste antigen, chiar dacă aprovizionarea cu acest tip de teste întâmpină greutăți. Executivul comunitar subliniază că „actuala penurie de capacități de testare necesită o reacție rapidă”.

Ursula von der Leyen a anunțat săptămâna trecută că Uniunea Europeană va consacra 100 milioane de euro pentru achiziționarea a 22 milioane de teste antigen pentru a răspunde „nevoilor imediate” ale statelor membre ale Uniunii. Le cere însă acestora să meargă mult mai departe, recurgând la un mecanism de achiziție grupat. Comisia propune, de asemenea, stabilirea unor reguli comune în materie de teste obligatorii și carantine pentru călători. Ea a procedat în paralel la prelungirea până în luna aprilie a suspendării taxelor vamale și a taxelor pe importurile de materiale medicale.

Țările membre ale UE vor trebui de asemenea să scutească de TVA kiturile de teste și vaccinuri, iar dna Von der Leyen a reiterat apelul către guvernele naționale să definească rapid strategii de vaccinare, pentru ca astfel populațiile cele mai vulnerabile să aibă acces cât mai rapid posibil la viitoarele vaccinuri contra Covid-19. Potrivit președintei Comisiei Europene, vaccinurile ar putea fi disponibile în Europa de la începutul lunii aprilie anul viitor.

Crăciunul din acest an va fi unul „diferit”

„Nu este momentul să ne relaxăm”, a insistat Ursula von der Leyen, îndemnând cetăţenii europeni să reziste în faţa senzaţiei de oboseală faţă de restricţiile antiepidemice. „Acest Crăciun va fi un Crăciun diferit”, a subliniat ea.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. E cel putin rusinos pentru tarile din lagarul ue (urmasul fostului Imperuy Habsburjic din timpul lui Carol Quintul) a se plange dupa 9 luni de la inceputul epidemiei ca n-au medicamente adecvate desi hidroxiclorchina a facut minuni in Elvetia, potrivit France Soir, iar remdesivirul e utilizat in SUA pe scara industriala, ivecmetina in Australia etc, sa nu accepte nici vaccinurile rusesti impotriva coranovirusului si sa nu utilizeze plasma de la cei deja vindecati de boala, peste 35.000.000 de oameni in lume, ci doar sa se planca la televizor ca baba Arahat ca inchid toata economia si baga cetatenii in carantina fortata pentru 3 cazuri la mie.

    • Iar daca rezultatele crizei sanitare dim UE sunt catastrofale, asa cum va planjeti, mai schimbati si voi conducerea din fiecare tara memvra cu oameni capabili sa ia masuri adecvate siituatiei !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW