7.7 C
București
sâmbătă, 27 februarie

Antonio Guterres: Vaccinuri pentru toți, ajutor pentru săraci și lupta contra schimbărilor climatice – trei urgențe mondiale

Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, a declarat într-o conferință de presă ținută la sediul ONU din New York că prima urgență mondială, care necesită o “atenție imediată”, este distribuirea, tuturor, a unor vaccinuri împotriva noului coronavirus. Guterres a relevat în acest context că, deși mai bine de 70 milioane de doze au fost administrate în acest moment, continentului african i-au fost distribuite mai puţin de 20.000. “Naționalismul vaccinal este un eșec economic și moral… Dacă fiecare țară are dreptul – și datoria – de a-și proteja propriul popor, nimeni nu poate să-și permită să neglijeze restul lumii”, a subliniat Guterres. “Trebuie compensat deficitul de finanțare, accelerată producţia de vaccinuri, dând cât mai multe licențe și împărțind tehnologia, pentru a pune doze în brațele tuturor celor care au nevoie, începând cu lucrătorii din sănătate și persoanele cele mai vulnerabile din lume”, a mai spus secretarul general al ONU, adăugând că “avem nevoie de o campanie de vaccinare mondială pentru a face față unei pandemii mondiale”.

Al doilea domeniu de acțiune urgentă la nivel mondial este, potrivit lui Antonio Guterres, susținerea financiară a tuturor țărilor care au nevoie… În lumea de azi, interesul personal nu poate fi separat de solidaritate. Domnia sa a avertizat că, pentru redresarea rapidă și completă, “lumea dezvoltată nu ar trebui doar să împartă vaccinurile în mod echitabil, ci și să susțină economiile în curs de dezvoltare”.

O a treia urgență mondială, a spus Guterres la conferința sa de presă, este criza climatică. Relansarea economică de după pandemie, a spus el, “trebuie să înglobeze energiile regenerabile și infrastructurile verzi și reziliente”. Obiectivul central pentru Națiunile Unite în 2021, a reamintit Secretarul general al ONU, este “construirea până în 2050 a unei coaliții mondiale pentru neutralitatea carbon. Fiecare țară, oraș, instituție financiară și întreprindere trebuie să adopte planuri credibile pentru tranziția până în 2050 la emisiuni curate și să ia de pe acum măsuri decisive pentru a se înrola pe calea cea bună”.


Foto: By Cancillería Argentina – https://www.flickr.com/photos/mrecic-argentina/48132270313/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81616639

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. Pe vremea lui Adam si Eva si a urmasilor lor NU existau uragane, tornade, inundatii, canicula, ger naprasnic si cutremure. Acestea au inceput odata cu inmultirea populatiei si a pacatului. Mai ales a pacatului. Puteti sa realizati de ce azi vremea e schimbata radical si cutremurele lovesc orase cu populatie numeroasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW