Este de notorietate faptul că, în ultimele luni, între Minsk și Bruxelles are loc o multiplicare și agravare a tensiunilor, al căror izvor este nerecunoașterea în Europa a rezultatelor alegerilor prezidențiale din august anul trecut ce l-au readus la putere, pentru al 6-lea mandat, pe Alexandr Lukașenko. Ultimul motiv de încrâncenare sunt migranții, împinși de autoritățile din Belarus spre țările vecine membre ale UE. Germania este țara care a reacționat cel mai ferm. Luni, Berlinul a cerut noi sancțiuni europene împotriva transportatorilor care ajută la orientarea migranților spre Europa. ”Avem nevoie de sancțiuni împotriva companiilor aeriene care câștigă bani frumoși aducând refugiați în Germania sau în alte țări europene”, a declarat pe un ton deosebit de sever Heiko Maas, șeful diplomației germane, la o întâlnire cu omologii săi din UE la Luxemburg. Ministrul german citat a vizat inclusiv Irlanda, unde avioane ale companiei Belavia aduc pasageri de tot felul, ocolind spațiul aerian al Uniunii Europene interzis companiilor aparținând Belarus.
Șantajul lui Lukașenko
Uniunea Europeană, dispunând de surse bine informate, îl acuză pe Lukașenko că pune la cale în mod organizat venirea migranților din Orientul Mijlociu la Minsk, după care îi îndreaptă spre frontierele cu Lituania, Letonia sau Polonia, acțiune la care recurge cu titlu de represalii la sancțiunile economice și individuale adoptate de UE contra Belarus. Josep Borrell, șeful diplomației UE, a aflat că migranților li se dau vize, bilete de avion și chiar un avion care să-i transporte până la Minsk, de unde sunt îndreptați la frontierele cu vecinii membri ai UE. Unul dintre transportatori este chiar propria companie aeriană, Belavia.
Belarus este suspectată că atrage migranți instalați în Turcia, țară cu care Lukașenko are solide relații de mai mulți ani. A nu se uita că Recep Erdogan a fost primul șef de stat care l-a felicitat pe Lukașenko pentru victoria în alegerile prezidențiale din august anul trecut.
Mai mulți refugiați întâlniți la frontiera cu Polonia de către o echipă de jurnaliști de la BBC au declarat clar că au fost ghidați de soldați ai Belarus către granița cu Polonia. Reacția Varșoviei a fost imediată: Au fost transmise către migranții îndrumați spre Polonia mesaje în care li s-a spus: ”Frontiera poloneză este închisă, autoritățile din Belarus v-au mințit. Întoarceți-vă la Minsk și nu acceptați nicio pilulă oferită de soldații belaruşi”.