Mihai Daraban: „Turcia este cel mai important partener comercial al României dintre statele non-UE”

Andreea Andrei

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Consiliul de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK) și Ambasada Republicii Turcia din România, a organizat joi, 6 septembrie, Forumul de afaceri România-Turcia, cu tematica „Dezvoltarea relațiilor economice şi comerciale dintre Turcia şi România în domeniul parteneriatelor public private (PPP)”. La eveniment au participat E.S. Ambasadorul Republicii Turcia în România, Koray Ertaş, președintele TIAD/ vicepreședinte DEIK Consiliul de afaceri Turcia-România, Güven Güngör, și Ömer Süsli, președinte, DEİK / Consiliul de afaceri Turcia – România. De asemenea, la conferinţă a participat şi o delegaţie a oamenilor de afaceri condusă de Nail Olpak, președintele Consiliului de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK).

România este unul dintre partenerii comerciali importanți ai Turciei

Relațiile economice dintre cele două state sunt la un nivel bun, ținta schimburilor comerciale fiind de 8 miliarde de euro în următorii ani. În anul 2017, Turcia a continuat să fie primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al cincilea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale României, respectiv al şaselea partener la export şi al nouălea la import. România este unul dintre partenerii comerciali importanți ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanța dezvoltării relațiilor economice dintre România şi Turcia, precum și sprijinul acordat de CCIR mediului de business autohton care dorește să acceseze piețele din afara zonei UE.

Turcia este cel mai mare investitor, cel mai important partener comercial al României dintre statele non-UE. La nivelul anului 2017, vorbim de un total al schimburilor comerciale de 5,1 miliarde euro, cifră care, așa cum arată datele, va fi depășită la sfârșitul acestui an. Unul dintre scopurile cele mai importante ale CCIR este internaționalizarea business-ului românesc, mai ales în ceea ce privește piețele din afara zonei UE, unde, din păcate, contăm prea puțin din punct de vedere comercial. Ne bazăm foarte mult pe Turcia, mai ales că este o țară care face parte din G20. Dacă vrem să avem un business performant, să atragem investiții multe, atunci trebuie să ne orientăm către țările G20 din afara spațiului UE”, a mai subliniat Mihai Daraban.

Unul dintre scopurile DEIK este de a ridica nivelul schimburilor comerciale dintre Turcia și România. Putem spune că Marea Neagră este țara care ne unește și va trebui să privim și din punct de vedere comercial această vecinătate. Turcia este gata să împărtășească din experiența ei României, mai ales prin proiectele comune în infrastructură pe care dorim să le realizăm împreună”, a declarat Nail Olpak, președintele DEİK.

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii iulie 2018, Turcia se găsește pe locul 15 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. La sfârșitul lunii iulie al anului în curs, pe teritoriul României activau un număr de 15.281 companii turcești, cu un capital total subscris de 574,01 milioane euro.

Güven Güngör: ,,România este cel mai bun loc pentru investiţii’’

Potrivit preşedintelui TIAD, Güven Güngör, volumul comerţului dintre România şi Turcia a crescut de 5 ori. Astfel, rolul TIAD-ului este acela de a dezvolta şi de a asigura conexiunea şi de a facilita relaţiile dintre oamenii de afaceri.

“De 30 de ani, suntem o organizaţie care îşi desfăşoară activitatea într-un mediu sigur şi liniştit. România este cel mai bun loc pentru investiţii. România reprezintă siguranţă pentru noi din acest punct de vedere”, a mai spus Güngör.

Paula Pîrvănescu, secretar de Stat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA): „Am creat platforma Business România, destinată atât antreprenorilor români, cât și investitorilor străini, cu scopul de a stimula schimburile comerciale din și înspre România. De asemenea, avem un număr de 21 de proiecte care vor fi realizate în parteneriat public privat, profitând de actualul cadru legislativ”, a declarat Paula Pîrvănescu, secretar de stat MMACA.

Dintre cele 21 de proiecte PPP în România amintim: Linia ferată de mare viteză Bucureşti – Craiova (Sofia), Extinderea reţelei de metrou prin realizarea magistralei M17 ( 25 km); Construirea aeroportului Bucureşti Sud; Mall-urile nr. 3 şi nr. 4 din Portul Constanţa Sud; Finalizarea canalului magistral Siret-Baragan; Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie, Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa- Lăpuşteşti.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW